HAZA BELFÖLD Elnökválasztás és kisebbségi biztos: Nincs alku a Smer és az MKP között

Elnökválasztás és kisebbségi biztos: Nincs alku a Smer és az MKP között

857
hirdetés

berenyi-jozsef03 Berényi József, az MKP elnöke cáfolta, hogy a pártja javaslatot tett volna a kisebbségi kormánybiztos személyére, illetve azt is, hogy a Smer részéről megkeresték volna ez ügyben.
A felvidéki magyar médiában felröppent hír, amely azt sejteti, hogy az MKP annak fejében, hogy a Robert Fico mögé állna az államfőválasztáson, kisebbségi kormánybiztost jelölhet, mégpedig Albert Sándor egykori komáromi rektor személyében. Ez a hír kacsa, amit az éppen Kanadában tartózkodó érintett, Albert Sándor is cáfol: őt senki nem kereste ez ügyben.
Berényi József a Felvidék.ma-nak ismételten megerősítette, továbbra is elutasítja Fico támogatását. Ahogy arról portálunk is beszámolt, holnapig várnak, érkezik-e megkeresés Andrej Kiska részéről, hogy államfőként felvállal-e valamit a „magyarság ügyeiből”. Kedd (március 25-én ) délután ül össze ugyanis az MKP elnöksége, hogy Kiska esetleges támogatásáról döntsön. A párt vezetője honlapunk érdeklődésére elmondta, a Smer részéről nem érkezett semmilyen ajánlat a kisebbségi kormánybiztos személyével kapcsolatban sem, de ha ez megtörténne, pozitív jelzésnek tartaná. Ez ugyanis arra utalna, hogy sikerült változtatniuk a Smer eddigi hozzáállásán.
Albert mellett Papp Sándor neve is felmerült a sajtóban. A Pátria rádió egykori főszerkesztője a Felvidék.ma-nak elmondta, meglepődött a hír hallatán, ugyanis semmiről sem tud, nem kapott felkérést a kormánybiztosi posztra. Mindketten elgondolkodnának azonban rajta, ha érkezne ilyen ajánlat.
Mint ismeretes a kisebbségi kormánybiztosi poszt háromnegyed éve betöltetlen, július óta megbízott személy, Mária Jedličková illetve Igor Federič, a kormányhivatal vezetője látja el az ezzel járó feladatokat, miután A. Nagy László, a Most-Híd jelöltje lemondott. Robert Fico kormányfő álláspontja akkor az volt, hogy nem feltétlenül magyar személynek kell betöltenie ezt a pozíciót, legutóbb viszont jelezte, mégis jobb lenne, ha magyar jelöltet találnának. A Most-Híd világossá tette, többé nem tesz javaslatot, az MKP pedig a kezdetektől bírálta a kisebbségi kormánybiztos intézményét a megfelelő hatáskörök hiánya miatt.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleÖsszegében és arányában is csökkent a magyar kultúrára szánt kormánytámogatás
Next article1990 forint lesz Rubint Réka szexi naptára