Kezdőlap RÉGIÓ Elment a prímáskirály

Elment a prímáskirály

630
MEGOSZTÁS

Szeretett felesége halála után a városi panzió lakója lett, de nem volt olyan rendezvény, ahol egyszemélyes zenekarként ne gondoskodott volna a szórakozásról. Átszellemült, érző muzsikáját az Új Pátria lemezsorozat „Csallóközi népzene – Gúta-Nagymegyer-Nemesócsa” című lemeze is őrzi, de a népzenészek találkozhattak vele a Kecskeméti Népzenei Találkozón, vagy a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának mesterkurzusán, a szentendrei Pap-szigeten.

Farkas János Gútán született 1929. március 3-án. Zenei tehetsége korán megnyilvánult, családi örökségként, apró gyerekként vette kezébe a hegedűt és a vonót. Ennek köszönhetően a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben már messze földön híres cigányzenekarával járta az országot. Nem csak szolgai módon „lemásolta” az akkoriban ismert slágereket, hanem saját zenekarára hangszerelte azokat. Gondosan vigyázott arra, hogy a népzene soha se keveredjen a cigányzene hangzásvilágával. Dr. Agócs Gergely népzenekutató Farkas János halálával kapcsolatosan a következőket írta: Akik ismertétek, emlékezzetek rá a felvételei hallgatásával, akik muzsikáltok is, tanuljatok tisztességgel a hagyatékából, vagy csak igyatok emlékére egy pohár finom vörösbort.”

 

DUNATÁJ HETILAP 23/2018

hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..