HAZA RÉGIÓ Elkezdődött a szúnyogirtás Komáromban

Elkezdődött a szúnyogirtás Komáromban

1565
hirdetés

Szerdán hajnalban elkezdődött a földfelszíni szúnyoggyérítés Komáromban. A szúnyogok napfelkeltekor és napnyugtakor a legaktívabbak, ezért a gyérítés hatásfoka is ilyenkor a legmagasabb.

A hatékony gyérítés feltétele a szél- és csapadékmentes időjárás, illetve a környező települések szúnyoggyérítési műveletének összehangolt végrehajtása, mivel a szúnyog akár 8 kilométeres távolságra is képes repülni.

 A szúnyoggyérítést versenypályázat alapján a komáromi ST-ING INVEST kft. végzi, akinek több évtizedes tapasztalata van ezen a téren.

 Az idei költségvetésben 40 ezer euró áll rendelkezésre szúnyoggyérítésre, melynek közel kétharmada földi, egyharmada pedig légi irtásra van tervezve.

2016-ban 14 ezer eurót költött a város szúnyoggyérítésre, ez az összeg az árvíz idején alkalmi összegekkel lett kiegészítve. A 2017-es költségvetés jelentősebb összeget tervezett, amely 3-4 ismételt  szórásra elegendő.

A gyérítés hatásfoka tovább növelhető, ha a kiemelt „szúnyogkeltető” helyek kezelése van előtérbe helyezve, mivel ezeken a helyeken többszörös a szúnyog-koncentráció a lakott területekhez képest. Ezek a helyek döntő részben a Vág-folyó partja, Erzsébet-sziget, illetve az város környéki állóvizek.

Sokszor elhangzik a kérdés, miért nincs végezve biológia szúnyoggyérítés? Erről tudni kell, hogy Szlovákiában senki nem biztosít ilyen szolgáltatást, továbbá nagyon költséges és igényes művelet. A szúnyoglárva fejlődési szakaszának nagyon pontosan behatárolt időszakában van csak hatása, ebben az időszakban (rendszerint március-április) szinte egy időben kell applikálni a megfelelő baktériumot célzottan azokba az állóvizekbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek. A baktérium célzottan a szúnyoglárvákat támadja meg, elpusztítva azokat.

A városi hivatal tervezi a központi intézmények megszólítását is a szúnyogirtás kapcsán. Komárom környékén sok a vizes terület, így fokozott a szúnyogok előfordulása. Ebből adódóan csallóközi és a komáromi régióban nagyobb a szúnyoginvázió. Mivel a szúnyogok jelentős távon is mozognak, így a központi megoldások lehetnének hatékonyabbak. A vizes területek és azok környékének kezelése a legtöbb helyen nem a helyi önkormányzatok feladata, így ez is egy központi tervezéssel lehetne eredményesebb.

 

 kvh

hirdetés
Previous articlePénteken az ön szavazatán is múlhat Kristóf Réka elsősége!
Next articleMegújul a Holt-Vág és környéke