HAZA HÍR-MIX Elkezdődöt a visszaszámlálás

Elkezdődöt a visszaszámlálás

1441
hirdetés

Martoson rendezi nyári szabadegyetemét a VIA NOVA Ifjúsági Csoport

418038_196375290471634_6029429_nSokakat meglepett, hogy a Via Nova – Új Út Ifjúsági Csoport akkor szervezi meg nyári egyetemét, amikor a Gömbaszögi Diáktáborra is sor kerül. Több érintettből ez a tény heves indulatokat váltott ki, sokan mondtak negatív véleményt a kezdeményezésről, de magáról a rendezvényről és küldetéséről kevés szó esett. Miután ismert lett a program, egyértelművé vált, hogy a Via Nova tagjai családos és külföldön dolgozó fiatalokat is szeretnének megszólítani, miközben az összeállításban érdemben kívánnak foglalkozni a Zoboralja, a Mátyusföld és az Ipoly mente problémáival. Az alábbiakban Samu Istvántól, a Via Nova elnökhelyettesétől érdeklődtünk arról, hogy valóban „rászervezés“ áll a két rendezvény mögött, vagy csupán véletlen volt az egybeesés.

– A martosi nyári szabadegyetem valóban a Gombaszögi Diáktáborral kíván versenyezni?

– Mi nem rászervezünk, vagy versenyzünk egymás között. Az történt, hogy viszonylag csak későn kezdhettünk hozzáa szervezéshez, így nem volt lehetőségünk válogatni a kiszemelt egyéniségek között, s számukra ez az időpont volt a legmegfelelőbb. A mindössze nyolc nyári hétvége valamelyikére sem egyszerű úgy megszervezni valamit, hogy az más rendezvénnyel ne „ütközzön“. Azt is mindenki elismerheti, hogy az augusztus eléggé változatos, a hónap második felében rendezni valamit már eléggé kétséges kimenetelű az időjárás szeszélyessége miatt is. Mindezek mellett a Via Nova ICS-nak is vannak már folyamatban levő rendezvényei, mint a felvidéki labdarúgó- bajnokság, amely ugyancsak leszűkíti az időpontválasztás lehetőségét. Nekünk választanunk kellett, hogy a magyar fiatalság egyik fő találkozóhelyévé nemesült Tusványos, vagy Gombaszög időpontját keresztezzük-e, akkor egyértelmű, hogy Tusványos előnybe helyezését választottuk. ătfedés mutatkozik viszont a Kürti Borfesztivállal, amely földrajzilag is sokkal közelebb esik Martoshoz, ebből mégsem születtek tiltakozások, véleménynyilvánítások.

– Az ön véleménye szerint tehát nem olyan tragikus a helyzet?

– Miért lenne az? Egymástól 250 kilométerre levő rendezvényekről van szó. Inkább örülni kellene annak, hogy egy keleti helyszín mellett most nyugaton is lesz egy olyan esemény, ahol együtt lehetnek a magyar fiatalok. Ez nem kettősség, inkább egymás hiányosságainak pótlása, hiszen most a fiatalok dönthetnek arról, hogy a két tábor programja közül mi a számukra vonzóbb, mely zenekarok előadására kíváncsiak, de ha tehetik, akár át is ruccanhatnak Martosról Gömbaszögre, vagy vissza. Szerintem a választék mindenkinek jót tesz. Mindenesetre tanultunk a dologból, s igerem, hogy jövőre már nem lesz ilyen kettősség.

-Sokan azt kérdezik, hogy egyáltalán miért volt szükség még egy nyári táborra, s miben különbözik majd a martosi a többitől?-A többi nyári fesztiváltól eltérően – s ezért is kapta a rendezvényünk a szabadegyetem, s nem a fesztivál megnevezést – egy kicsit más arculatot szabtunk neki. Nagyon sok közéleti előadás és beszélgetés várható a magyar-szlovák, magyar-cigány együttélésről, az autonómiáról, illetve a hungarikumokról. Társadalomtudósoktól, szlovák és magyar politikusokon át újságírókig, sokan megfordulnak majd Martoson. A zenei kínálat nem az underground, hanem inkább a tömegkultúra felé nyit, hiszen nem egy szubkultúrának szervezünk szabadegyetemet, hanem egy közösségnek. Ebbe a diákok mellett beletartoznak a már dolgozó fiatalok, a fiatal családosok és akár a kevésbé fiatalok, sőt a megélhetésüket külföldön keresők is. Az elmúlt időszakban rendkívüli módon meggyengült az emberek összetartozási érzése, a társadalmi kohézió. Ez az 1990-es rendszerváltás óta egy mindinkább érezhetően erősödő folyamat, amely egyre komolyabb károkat okozhat közösségünkben és talán ez ellen is tehetünk valamit. Nem titkolom, hogy hagyományteremtő céllal vágtunk bele ebbe a történetbe és szeretnénk az összetartozás élményét, szellemi táplálékot nyújtani a – remélhetőleg – visszatérő vendégeknek, hogy egy erős, tudatos közösség megalkotói legyenek. A saját életét irányító, tudatos közösség, illetve a gazdasági önellátás ugyancsak a martosi szabadegyetem egyik fő témája lesz. Természtesen gondoltunk a gyerekekre is, hiszen a Via Nova, mint ifjúsági szervezet tudatosítja azt, hogy ifjúság csak akkor lesz a jövőben, ha a mostani fiatalok gyermekeket vállalnak. Szeretnénk megmutatni azt, hogy a nyári szórakozás lehet valóban családias jellegű. Erre a magyarországi fesztiválokon már sok pozitív példát láttunk, jó lenne eloszlatni azt a tévhitet, hogy a gyermekvállalással teljes mértékben fel kell adni a korábbi életet,  megszűnik a szórakozási lehetőség. Mi azt javasoljuk a fiataloknak, hogy jöjjenek el családostól, minden bizonnyal jól fogják magukat érezni és a gyerekek is biztonságos, jó környezetbe kerülnek. Martoson így tehát a fiatal szülőknek sem kell lemondaniuk egy jó koncertről, egy érdekes előadásról, vagy éppen a nyári meleg hevét oltó pohár sörről. A gyerekek számára rengeteg programot és foglalkozást állítottunk össze, amely önfeledt játékokat biztosít.

– Milyen formában tud ez a rendezvény bármin is változtatni? Jól hangzik a közösség-erősítés és a közösségalakítás fogalma, de tényleg lehet ilyen erő egy nyári rendezvényben?

– Ezen az első alkalommal megrendezendő nyári táboron már akkor is elégedettek lennénk, ha elérnék az ezres látogatói létszámot, márcsak a közeli kürti rendezvény miatt is. A felvidéki értelmiségiek közötti párbeszéd, legyen szó akár a szenvedélybetegségekről, a munkahelyi problémákról, vagy az önrendelkezésről, általában csak az emberek egy kis százaléka között alakul ki. Itt viszont lehetőség lesz arra, hogy a szórakozni, feltöltődni vágyó látogató bármikor bekapcsolódjon egy-egy érdekes előadásba, vagy olyan vitába csöppenjen, ahol új ismereteket szerezhet, új megközelítéseket hallhat az érintettektől és ami nagyon fontos, kérdezhet is tőlük. A személyes kapcsolat, a kérdésekre kapott válasz sokkal hitelesebb élményt nyújt, mint egy újságban vagy blogon elolvasott vélemény. Ezek az előadások és a rájuk kapcsolódó párbeszéd csiszolhatják bizonyos dolgokról a hallgatók véleményét, vagy éppen feléleszthetik bennük a közösségi ügyeink iránti érdeklődést. Mindezt az előadások után egymás között megbeszélhetik, és a szabadegyetem végeztével magukkal viszik környezetükbe, tehát így hatványozódhat a hatás.

– A műsorterv alapján arra lehet következtetni, hogy noha Martos a felvidéki magyarság figyelmére számít, nem kizárólag arról szól. A magyar olimpikonok vagy Egervári Sándor meghívása például az egyik legnagyobb össznemzeti ügy, a magyar sport megjelenését is jelenti.

– A Via Nova ICS azt üzeni tevékenységével, hogy mi felvidéki magyarok nem szlovákiai kisebbség vagyunk és nem vagyunk egyedül. Mi őshonos emberek vagyunk itt és a Kárpát-medence legnagyobb lélekszámú népének, a magyarságnak a tagjai. Egy ilyen hovatartozással és az anyaországgal a hátunk mögött erős közösség lehetünk. Éppen ezért megdöbbentő, hogy ilyen feltételek mellett valójában mennyire sebezhetővé váltunk. Nem ok nélkül valljuk, hogy erősítenünk kell a valódi közösségünkhöz, a magyarsághoz való tartozás érzését, hiszen ebben óriási társadalmi, érzelmi és anyagi lehetőségek rejlenek számunkra.

Vésey Kovács László

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés