HAZA RÉGIÓ Elkészült városunk helytörténeti tankönyve

Elkészült városunk helytörténeti tankönyve

1139
hirdetés

Városunk történelme igen gazdag, számos  helytörténeti kiadvány látott már napvilágot, de eddig egyik sem töltött be tankönyvi szerepet. Most hiánypótló mű jelent meg, melyből az iskolások tanulhatnak. A helytörténeti tankönyv 850 példányban került kiadásra, készülőben van a hozzá illő munkafüzet is.

3

A könyvbemutatóra március 11-én került sor a Jókai Mór Könyvtárban. Az eseményen jelen volt Czunyiné dr. Bertalan Judit, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Molnár Attila polgármester, Turi Bálint alpolgármester, Stubendek László, Észak-Komárom polgármestere, valamint a könyv szerzői Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatónője, György Károlyné Rabi Lenke, a könyvtár korábbi vezetője, Oláh Kálmán, a Kultsár István Szakközépiskola pedagógusa, illetve Turi Zsolt és Balázs Ferenc helytörténészek.

Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, hiszen iskolai szintű helytörténeti kiadvány eddig még nem látott napvilágot. Hiánypótló ez a kiadvány. A kiadás költségét az önkormányzat vállalta magára, a tavalyi költségvetésből 2 millió forintot különítettünk el erre a célra – mondta dr. Molnár Attila polgármester, aki mindenekelőtt megköszönte a szerzők munkáját is.

A polgármester hozzátette, a kötet sokban segíti majd a tanárok és a diákok felkészülését, mert sokszínűen mutatja be a 750 éves város történetét. Felidézte saját diákkorát, amikor ezeket az információkat Kecskés László helytörténész előadásaiból csipegették össze.

A helytörténeti oktatást elsőként a Kultsár István Szakközépiskola vette fel helyi pedagógiai programjába.

– Több mint 3 évvel ezelőtt döntöttünk arról, hogy diákjaink egy éven át heti egy órában ismerkednek majd városunk történelmével. Szeptembertől a 11. évfolyamosok már tanulnak helytörténetet. A most megjelent tankönyv a kezdetektől napjainkig foglalkozik a komáromi eseményekkel – tudtuk meg az iskola korábbi igazgatójától, Turi Bálint alpolgármestertől, aki a város többi intézményének vezetőjét is arra bíztatta lehetőségeik megvizsgálása mellett vegyék fel a helytörténet oktatását a tanrendjükbe.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, térségünk országgyűlési képviselője elmondta, Tatán kívül a megyében nincs még egy olyan város, ahol oktatnák a helytörténetet. A könyv hozzájárul ahhoz, hogy a komáromiak még inkább magukénak érezzék a várost, mely két ország területén helyezkedik el, de egy településként lélegzik. Az országgyűlési képviselő saját településéről készült helytörténeti füzet iskolai sikerét hozta fel példának ara, hogy egy ilyen kiadvány komoly forrás a honismereti tantárgyak oktatásában. Javasolta, hogy a komáromi kiadvány digitális formában is legyen hozzáférhető, ugyanakkor városmarketing szempontjából is fontos lenne, ha a Komárom honlapját kibővítenék ezekkel az információkkal.

A szerzőcsapat nem először dolgozott együtt, ám így sem volt könnyű dolguk.

Minden egyes témáról külön könyvet lehetne írni, így az volt a legnehezebb, hogy keretek közé szorítsuk magunkat. Eredetileg felosztottuk egymás között a fejezeteket, de végül mindegyik rész közösen készült – magyarázta Számadó Emese.

A tankönyv gazdagon illusztrált, számos fotó és érdekes szemelvény található benne.

A mindenki által ismert történéseken kívül olyan események is találhatóak benne, melyeket kevesen tudnak, például, hogy az 1936-os és 1972-es olimpiai láng keresztülhaladt a városon, vagy épp olyan érdekességek, mint például az, hogy Szőnyben is születtek sziámi ikrek – tudtuk meg Turi Zsolttól.

A könyvből első kiadásban 850 példány jelent meg, ezekből minden helyi általános- és középiskola kapott egy csomaggal, sőt Stubendek László révén Észak-Komárom magyar tannyelvű iskoláiba is került belőle több példány.

A tankönyvhöz tartozó 100 feladatból álló munkafüzet tesztelés alatt áll, ezt a Kultsár iskolában már használják a helytörténeti órákon. A Komárom című könyv a Jókai Mór Könyvtárban, a Monostori Erődben és a Klapka György Múzeumban vásárolható meg 2500 Forintért.

A könyvből több példányt kaptak a komáromi iskolák, a könyvtár, és kaptak belőle ajándékba az észak-komáromi diákok is.

Galéria: Elkészült városunk első helytörténeti tankönyve

komarom.hu

hirdetés
Previous articleHivatalosan is döntött a Most-Híd: belép a szlovák kormányba
Next articleHalálos áldozatai is vannak a brüsszeli repülőtéren történt robbanásoknak