HAZA BELFÖLD Elképzelhetőnek nevezte kabinetje idő előtti távozását Robert Fico

Elképzelhetőnek nevezte kabinetje idő előtti távozását Robert Fico

856
hirdetés

ficoElképzelhetőnek nevezte kabinetje idő előtti távozását Robert Fico szlovák kormányfő kedden egy pozsonyi vitafórumon, kijelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

    A jelenlegi pozsonyi kormány hivatali ideje 2016 tavaszán jár le. Robert Fico a HN Club nevet viselő vitafórumon több alkalommal tett célzást arra, hogy kabinetje bizonyos feltételek mellett már jövő júniusban távozhatna, ugyanakkor rámutatott: a felaprózódott ellenzék ilyen esetben nem lenne képes valós kormányzási alternatívát biztosítani.
    A miniszterelnök a hírügynökség szerint egy ilyen esetleges lépésnek az okaként a szlovák politikai élet balkanizálódását jelölte meg. A kormányfő ezzel arra utalt, hogy a parlamenti ellenzék egy része alig egy hónapja – Zuzana Zvolenská volt egészségügy miniszter leváltása után – széles körű és hangos kormányellenes kampányba kezdett.
    Zuzana Zvolenská azt követően mondott le posztjáról, hogy a szlovákiai média és az ellenzéki pártok képviselői összefüggésbe hozták egy általuk gyanúsnak minősített – nagy értékű orvosi műszer megvásárlására vonatkozó – beszerzéssel. Az esettel összefüggésben a parlamenti ellenzék pártjai közvetlenül egymás után két rendkívüli ülést kényszerítettek ki a pozsonyi törvényhozásban. Ezeken Robert Fico miniszterelnök lemondását, később pedig Pavol Paska házelnök menesztését indítványozták. Bár a kezdeményezés mindkét esetben sikertelen volt, Pavol Paska később mégis távozott posztjáról.
    Az ellenzék azonban ezzel nem elégedett meg, és a továbbiakban több kisebb-nagyobb, korrupcióellenesnek meghirdetett, ám gyakorlatilag kormányellenes megmozduláson egyebek mellett a kabinet távozását követelte. A tüntetések azonban nem váltottak ki jelentős társadalmi visszhangot, úgymond, nagyobb volt a füstjük, mint a lángjuk, résztvevőik száma néhány száztól egy-kétezerig terjedt.
     „A mi türelmünk is véges. Nincs szükségem arra, hogy olyan félőrülteket hallgassak, akik azt kiabálják az ablakom alatt, hogy ‘jöjjön ki és lelőjük mint Ceausescut!'” – mondta Robert Fico a HN Club vitafórumán. „El tudom képzelni, hogy júniusban beadjuk lemondásunkat az államfőnek”, aztán majd kiderül, hogy aki most a jelenlegi kormány alternatívájaként tünteti fel magát, hogyan fogja nyolc hónapig vezetni ezt az országot – mondta a kormányfő. Az ellenzéki tüntetésekkel összefüggésben leszögezte: nem hiszi azt, hogy azok miatt távoznia kellene, hiszen – mint azt a megmozdulások résztvevőinek viszonylag alacsony számára utalva megjegyezte – pártja pozsonyi nőnapi rendezvényére is nyolcezer ember jött el.
    Robert Fico kijelentésével összefüggésben később kiadott közleményében a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya azt hangsúlyozta: a kormányfő csupán az elméleti lehetőségként beszélt esetleges lemondásáról.


MTI

fotó: Jakab I./dunataj.sk

hirdetés
Previous articleA rendőrség keresi a cserbenhagyó gázolót
Next articleTávozik a TV2-től Vujity Tvrtko