HAZA RÉGIÓ Élhető Duna part, a Duna gyöngyszemei

Élhető Duna part, a Duna gyöngyszemei

765
hirdetés

A fenti címmel tartottak szimpóziumot március közepén a Monostori erődben. A nemzetközi multi-projektnek Bulgáriától Ausztriáig vannak partnerei. Szilvássy István, a Magyar Település és Területfejlesztők Szövetségének elnöke elmondta, a Duna-part élhetővé tétele elsősorban infrastrukturális kérdés.

Obrázok1

A hazai hálózat, különösen a vasúti közlekedés a folyópart mentén halad, ami nagy mértékben befolyásolja a városok és a vízpartok kapcsolatát – magyarázta Szilvássy István.

A nemzetközi projekt célja, hogy Duna 850 kilométeres szakaszán növelje azokat a tereket, ahol a lakosság és a turisták a szabadidejüket kellemesen tölthetik el.

Újra fel lehetne éleszteni például a dunai fürdőzés lehetőségét. Szeretnénk, ha a Dunán wifin keresztül elérhető lenne a világháló, illetve, ha a zöld és kék útvonalak hálózata egységesülne. Fejleszteni kellene az Eurovelo kerékpárutat, melynek hazai szakasza még eléggé szaggatott – tette hozzá az elnök.

Turi Bálint alpolgármester véleménye szerint Komáromban a Duna-parton még kihasználatlanok a lehetőségek, bár az utóbbi időben történtek pozitív fejlesztések.

Ilyen az a kerékpárút, melynek átadására tavaly augusztusban került sor, ez már kapcsolatot teremt az emberek és a vízpart között. Idén fejeződik be a gát építése, annak Szőny és Almásfüzitő közötti szakasza szintén használható lesz majd a kerékpárosok, és a sétálni vágyók számára is. A Rákóczi rakparton pedig korzót alakítanak ki – tudtuk meg az alpolgármestertől.

Jó példa a Duna part élhetővé tételére a Monostori erőd, ahol közvetlen lejutási lehetőség van a vízhez.

– Ez a szakasz a legkulturáltabb és a legtöbb funkciót látja el, fejlődése a következő időszakban még intenzívebb lesz
– vélekedett Siklósi József főépítész.

A Klapka György Múzeum, noha a város szívében kapott helyet, azért mégis nagymértékben hozzájárul a folyópart élhetővé tételéhez.

Tavaly a gát építése során egy római kori fürdőre bukkantunk, ami pillanatnyilag ugyan nem látható, hiszen téliesítettük. Reményeink szerint a feltárások folytatódnak majd, a jövőben pedig tervezzük a terület kültéri bemutatását is, mely hazai viszonylatban egyedülálló látványosság lesz – mondta el Számadó Emese, a múzeum igazgatója.

A Duna gyöngyszemei nemzetközi projektjének nincs záró időpontja, hiszen egy fejlődési folyamatról beszélhetünk, ami lépésről-lépésre halad előre. Az első időszakban a hálózat kiépítése a legfontosabb, hogy a Duna menti települések egységes koncepció szerint fejlődjenek.

komarom.hu

videó itt

hirdetés
Previous articleÓgyalla is emlékezett
Next articleCápa gyilkolt Egyiptomban