HAZA DUNATÁJ Elhárult végre a csődveszély, avagy mi is történt valójában?

Elhárult végre a csődveszély, avagy mi is történt valójában?

2335
hirdetés

Knirs Imre alpolgármester nem tartja helyesnek egyes képviselők döntését a KOMVaK Rt. adósságának törlesztésével kapcsolatban

Több médiában is sok pontatlanságot és csúsztatást tartalmaztak azok az írások, amelyek a múlt hét csütörtökén, a 30. képviselőtestületi ülés folytatásakét megvitatott egyetlen témakörrel, vagyis a komáromi víz- és csatornázási művek eladósodásával foglalkozott. Miközben Keszegh Béla alpolgármester egyértelmű nemmel szavazott a szerződés megkötésére, Knirs Imre alpolgármester tartózkodott a szavazástól. Ennek okairól kérdeztük.

* Ön szerint a szerződés nem minden esetben szolgálja a város érdekeit? – A közgyűlésen a város jogásza is kifejtette: jogilag nincs probléma a szeződéssel, ám az nem előnyös a város számára. Múlt héten hétfőn tárgyaltunk a HASS Kft. és a KOMVaK Rt. vezetőségével, s a tárgyalások alapján a városi hivatal szerintem egy mindkét fél számára kedvezőbb és több biztosítékot tartalmazó szerződésjavaslatot dolgozott ki. Ezt azonban a képviselők egy csoportja még megtárgyalásra sem javasolta.
* Ellentmondóak a sajtóban megjelent tudósítások is… – Továbbra is érezhető, hogy a Híd-közeli sajtószervek leplezni akarják, félremagyarázzák a történteket. A testületi ülés témája ugyanis nem a vízművek csődlejárásának megelőzése volt, hanem egy olyan szerződés elfogadása, amely egy kiváltságos hitelezőt hoz kedvezményezett helyzetbe a többivel szemben, ami teljesen jogszerűtlen. Az új szerződés elismeri azokat a tartozásokat is, amelyek jogossága enyhén szólva is vitatható, hiszen azokkal kapcsolatban a vízművek előző vezetése bírósághoz fordult. Cséplő Gábornak soha nem volt jogosultsága aláírni bármilyen megrendelést, főleg nem 500 ezer euró értékben. Valótlanság az is, hogy a KOMVaK csődje esetén a városnak, mint tulajdonosnak vissza kell fizetnie a vízművek által különböző vízügyi beruházásokra nyert pályázati pénzeket, összesen 16,4 milló eurót. A vízművek mint önálló részvénytársaság független jogi személyként működik, amely saját vagyonával felel kötelezettségeiért. A város soha nem vállalt és a törvény szerint nem is vállalhat semmilyen garanciát egy másik jogi személy kötelezettségeire, még ha ez a saját tulajdona is.
* Ennek a szerződésnek az elfogadásán kívül volt más leghetőség is? – Többen úgy állították be, mintha a szerződés elfogadása elkerülhetetlen lépés lett volna és nem lett volna más megoldás. Az ülésen is elhangzott, hogy az esetleges csődeljárás is előnyösebb, jogilag tisztább megoldás annál, mint amit a testület végül elfogadott. Ezt egyébként a hivatal által benyújtott elemzés is tartalmazta, viszont ez a tény az ülésen senkit sem érdekelt. Egyetlen magyar napilapunk részéről nem volt korrekt állítás, hogy: „a város és a HASS perben áll egymással egy 605 ezer eurós hitel elismerése kapcsán, mert nem tudtak megegyezni. Valójában nem a város áll perben, hanem maga a KOMVaK adta a HASS céget bíróságra, így védekezve az elévült és egyébként is vitatható követelések kifizetése ellen. Az új, most elfogadott szerződéssel ez a lehetőség is semmissé válik.
* Milyen következményekkel jár a szerződés elfogadása? – A lakosságnak és a többi hitelezőnek is joga van tudni, hogy miről is született döntés az ominózus testületi ülésen. Ezért el kell mondanom, az új szerződés nem más, mint a vízművek pénzügyi gondjai megoldásának 22 évre történő elodázása. Ez idő alatt a vízművek nagy valószínűséggel nem fizetnek a városnak bérleti díjat, ami évi 500 ezer eurós bevételkiesést okoz, melyet felhasználhatnánk iskoláink, óvodáink működtetésére, vagy bármi másra. Biztos vagyok abban, hogy a vízművek további dotációkért kilincselnek majd a városnál, ha fedezni kell a szükséges karbantartásokat, beruházásokat. A szerződést megszavazó 14 képviselő döntésével lehetővé tette, hogy a vízművek továbbra is pénznyelőként működjenek, mint ahogy eddig is. A „csatornamutyi” ezzel a szerződéssel odaajándékozott egy vállalkozónak majd másfél millió eurót, amikor legalizálta a büntetőkamatokat az elévült és bíróságra adott kölcsön után, illetve feltétel nélkül elismerte a többletmunkálatokat, amelyet a Balogh Zsolt nevével fémjelzett vezetőség nem ismert el és bírósági értékbecslést szorgalmazott ezzel kapcsolatban.

* Köszönjük a tájékoztatást.

 

DUNATÁJ HETILAP 12/2017

 

AZ A BIZONYOS SZAVAZÁS:

hirdetés
Previous articleÁtadták a Magyar Örökség díjakat
Next articleKözös online tér a felvidéki magyar vállalkozásoknak