HAZA KÜLFÖLD Elhalasztják III. Károly franciaországi látogatását

Elhalasztják III. Károly franciaországi látogatását

461
hirdetés

III. Károly király és felesége, Kamilla vasárnap indult volna Párizsba, és szerdáig tervezett utazásuk során felkeresték volna Bordeaux városát is.

Illusztráció, Pixabay

Franciaország számos városában az utóbbi napokban heves, nem egyszer erőszakcselekményekbe torkolló tiltakozó megmozdulások voltak a nyugdíjrendszer módosítása miatt.
A Buckingham-palota, amely pénteken szintén bejelentette a király és hitvese állami látogatásának elhalasztását, a döntést részletek nélkül „a franciaországi helyzettel” indokolta. Az udvar szóvivője szerint a királyi házaspár továbbra is várakozással tekint franciaországi látogatása elé, amint sikerül új időpontot találni.
A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Emmanuel Macron francia elnök kérte a brit féltől a látogatás elhalasztását.
Párizsi bejelentés szerint Macron pénteken személyesen beszélt telefonon III. Károly királlyal. A francia kormány olyan körülmények között szeretné vendégül látni a brit uralkodót, amely megfelel a két ország baráti viszonyának – áll a közleményben.
A franciaországi utazás lett volna a király első külföldi állami látogatása trónra lépése óta.
III. Károly, aki idén ünnepli 75. születésnapját, édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi halála óta az Egyesült Királyság uralkodója.
II. Erzsébetet hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.
III. Károly király és felesége a jövő hét második felében Németországba is hivatalos. Ennek az utazásnak az esetleges halasztásáról pénteken nem hangzott el bejelentés.
A királyi házaspár a jelenlegi tervek szerint szerdán érkezik Berlinbe, ahol Frank-Walter Steinmeier német államfő fogadja őket és állami bankettet ad tiszteletükre.
A brit uralkodó és hitvese az útiterv alapján Hamburgba is ellátogat, és jövő vasárnap tér vissza Londonba.


MTI

hirdetés
Previous articleMárcius 28-tól, keddtől megkezdődik a Harcsási út felújítása!
Next articleKlus arra kéri a kormányt, vonja vissza jelölését az Európai Számvevőszékbe