HAZA KÜLFÖLD Egyre nő a kijevi zavargások áldozatainak száma, a tüntetők kitartanak

Egyre nő a kijevi zavargások áldozatainak száma, a tüntetők kitartanak

715
hirdetés

Legalább huszonöten meghaltak a kormányellenes tüntetők és a rendvédelmi szervek kijevi összecsapásaiban szerda reggelig – közölte a kijevi városvezetés egészségügyi osztálya.

A közlemény szerint 351-en kértek orvosi segítségnyújtást, közülük 241 embert szállítottak kórházba.
Közben a belügyminisztérium tájékoztatása alapján a rendvédelmi erők kilenc tagja halt bele lőfegyverek okozta sebesülésekbe. A belügyi tárca adatai szerint viszont 371 belügyi alkalmazott szorult orvosi ellátásra, közülük 349 kórházi ápolásra. A tárca arról számolt be, hogy hetvennégy rendőrt lőfegyverrel sebesítettek meg.
Ellenzéki források az összes sérült számát ezer fölöttire becsülik.
Egy újságíró is életét vesztette: kórházba szállítása után belehalt lőtt sebeibe a Vesztyi című lap munkatársa. A férfit állítólag kirángatták a taxiból, megverték, majd mellkason lőtték.
Eközben a hatóságok felszólítása ellenére sem hagyják el Kijev főterét a kormányellenes tüntetők. Helyszíni tudósítások szerint a tiltakozók forradalmi dalokat énekelnek, táplálják az égő barikádok lángjait – így emelve égő falat a belügyi egységek elé -, és köveket halmoznak fel, hogy felkészüljenek a rendőrség újabb rohamára.
A belügyi alakulatok körbevették a teret, amely most már gyalogosan is csak déli irányból a főutcáról, a híres Beszarabka piac felől közelíthető meg.
Reggel a tűzoltóknak abba kellett hagyniuk az oltást a tüntetők “nemzeti ellenállási” parancsnokságának helyet adó szakszervezetek székházában, mivel a lángoló épület negyedik és ötödik szintje között beomlás történt. Az épületből 30 személyt menekítettek ki.
A fővárosi metró továbbra is zárva tart, “terrorveszélyre” hivatkozva várhatóan egész nap nem is nyitják meg a forgalom elől. A városvezetés arra kérte a kijevieket, hogy saját járművel ne induljanak útnak, különösen a belvárosban ne közlekedjenek, hanem használják inkább a felszíni tömegközlekedési eszközöket, amelyek sűrűbben járnak majd.
Andrij Portnov, az ukrán államfő kabinetfőnökének helyettese eközben kijelentette, hogy az összecsapásokkal összefüggésben elkövetett törvénysértések súlyos bűncselekményeknek számítanak. A törvény a legszigorúbban bünteti a fegyverek zsákmányolását, a katonai és belügyminisztériumi létesítmények elfoglalását, továbbá terrorizmusnak tekinti a szándékos gyújtogatást, gyilkosságot, kínzást és megfélemlítést, valamint a bűncselekmények végrehajtásával való fenyegetést. Felszólította azokat, akik “elkövették ezeket a bűncselekményeket”: tegyék le a fegyvert és adják meg magukat a hatóságoknak, hogy elkerüljék a súlyosabb büntetést.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár eközben ismételten a vérontás beszüntetésére szólította fel az ukrán hatóságokat és a tüntetőket. Szavai szerint “sokkolták” őt a Kijevben történt erőszakcselekmények.
Az ENSZ-főtitkár az erőszak elharapódzása miatt fejezte ki komoly aggodalmát, és New York-ban helyi idő szerint kedd este immár másodszor szólította önmérsékletre a szembenállókat. Úgy fogalmazott közleményében, hogy elsődleges cél a további instabilitás és vérontás elkerülése. Mindenkinek arra kell összpontosítania szerinte, hogy mihamarabb visszavezesse Ukrajnát a demokrácia és fejlődés útjára.

MTI

hirdetés
Previous articleTitokzatos betegség támadta meg Fekete Lacit
Next articleKomáromi autótesztelő: BMW X6 3.0d: Kétszáznegyvenöt lóerős alapmotor…