HAZA BŰNÜGY Egyre jobban szorul a hurok

Egyre jobban szorul a hurok

2441
hirdetés

Basternák László gyilkosa a bíróságon elmondta, hogy valójában ki bérelte fel, de arról nem beszélt, hogy honnan volt rá a pénz

Basternák Lászlót, Ógyalla ex-polgármesterét 2010. július 9-én este gyilkolták a meg a háza előtt. Štefan Kaluz lőtte le, akit tette elkövetéséért 25 év szabadságvesztésre ítéltek. Kaluz múlt héten kedden azt vallotta a besztercebányai speciális bíróságon, hogy Vladimír Mosnár megrendelésére lőtte le a köztiszteletben álló politikust. Vallomástétele majdnem három órán át tartott, a gyilkossági üggyel kapcsolatban két másik vádlott, Roman Ostružlík és Alena Zsuzsová nevét is említette. Alena Zsuzsová nem volt jelen a tárgyalóteremben, ügyvédje képviselte.

Basternák László gyilkosa a bíróságon elmondta, hogy ki bérelte fel őt. Azt vallotta, hogy Vladimír Mosnár közvetlen megrendelésére lőtte le Basternák Lászlót úgy, hogy valójában nem is ismerte, fényképet kapott róla. Az ügyben az ügyészség az állítólagos megrendelő Roman Ostružlíkot, Alena Zsuzsovát, valamint Vladimír Mosnárt vádolja, aki megbízást adhatott a gyilkosság végrehajtására. A tanú (Štefan Kaluz) vallomása során ismét bocsánatot kért az egykori ógyallai polgármester családjától azért, amit elkövetett. Alena Zsuzsovával kapcsolatban azt mondta, „részben felelősnek
érzi magát Ján Kuciak újságíró és menyasszonya haláláért”, mert csak kilenc év elteltével döntött úgy, hogy vallomást tesz. Nem tudta, hogy Alena Zsuzsová további hasonló bűncselekményt fog elkövetni. Azért döntött úgy, hogy vallomást tesz, mert a bűntársai a megállapodásuk ellenére nem segítettek neki és a családjának, például amikor őrizetbe vették. Ezt bizonyítják a 2010 és 2013 között Vladimír Mosnárnak írt levelek, melyekben több ezer eurót követelt azért, amiért ő „ül”, a többiek pedig szabadok. Azt vallotta hogy, Vladimír Mosnárt már a bűncselekmény elkövetése előtt is ismerte, Roman Ostružlíkot és Alena Zsuzsovát viszont nem. Szűkében volt az anyagiaknak, pénzt akart keresni – és bár habozott –, végül 10 ezer euróért elvállalta a munkát, vagyis a bérgyilkosságot. Előleget nem kért, végül nem is kapta meg a pénzt. A fegyvert – állítása szerint – Vladimír Mosnár szerezte. Amikor megkérdezte ki a megbízó, szavai szerint Mosnár az „Ajka, Alena vagy Alenka” nevet említette, Roman Ostružlík vezetéknevét is megmondta. Alena Zsuzsová teljes nevét azonban állítása szerint csak a letartóztatása után, a vizsgálati iratokból tudta meg.
„Nem rendeltem meg semmit, az elítélt hazudik, nincs hozzá semmi közöm” – mondta a tárgyalás során Roman Ostružlík és Vladimír Mosnár is. A vádlottak ügyvédje szerint a vádirat megalapozatlan, és az előzetes eljárás során egyetlen közvetlen bizonyítékot sem tudtak felmutatni, csupán a két úgynevezett koronatanú vallomásán alapul a vád.

 

DUNATÁJ HETILAP 21/2020

hirdetés
Previous articleKoronavírus – Szlovákiában enyhítettek a korlátozásokon, de meghosszabbították a határellenőrzést
Next articleJéggel jött a májusi eső