Kezdőlap HÍR-MIX Egyelőre nincs is tervben az R8-as gyorsforgalmi út meghosszabbítása Komáromig

Egyelőre nincs is tervben az R8-as gyorsforgalmi út meghosszabbítása Komáromig

260
MEGOSZTÁS

Fontos döntések születtek a megyei közgyűlés nyár előtti utolsó ülésén

Az MKP megyei képviselői szorgalmazták, hogy a Nyitra Megyei Területrendezési Terv küszöbön álló módosításánál az R8-as észak-déli gyorsforgalmi út legyen meghosszabbítva Nyitrától déli irányban, Érsekújvár érintésével Komáromig. Ezen kívül, a 4 évvel ezelőtti törekvéseikhez hasonlóan, a küszöbön álló módosításnál újra beterjesztik majd azokat a módosításokat is, amelyek kedvezően érintenék Nyitra megye déli járásainak gazdasági fellendítését, a közlekedési infrastruktúra alapos fejlesztését.

A megyei közgyűlésen az MKP Nyitra megyei képviselőcsoportja nevében Becse Norbert bízta meg a megyei hivatal igazgatóját azzal, hogy szorgalmazza a megye tulajdonában levő ingatlanokban működő Komáromi Általános Kórház igazgatójánál a kisebbségi nyelvekről szóló törvény rendelkezéseinek korlátlan betartását a kórház épületeiben. Vonatkozik ez a tájékoztató rendszerre, a tájékoztató táblákra, feliratokra egyaránt. Hiszen a vonatkozó jogszabály értelmében az élet, az egészség, a biztonság és a vagyon megőrzésére utaló, a veszélyre figyelmeztető, anyanyelven tájékoztató táblák és feliratok kifüggesztése a legfontosabb. Az ilyen jellegű szlovák táblák sora található a kórházakban, miközben Komáromot, még inkább a város környékét többségében magyar ajkú emberek lakják. Jó lenne az is, ha az új belgyógyászati épület portáján mindkét nyelvet tudó nővérek dolgoznának.
A megyei önkormányzat az új jogszabályok alapján elfogadta a települések kezdetének és végének megjelölését, az új közlekedési táblák kifüggesztését a megyei fenntartású, másod- és harmadrendű közutak mentén, az egész megye területén olyan településeken, ahol a szlováktól eltérő közösség él. Nyitra megyében általában a magyar ajkú lakosság számaránya eléri vagy túlszárnyalja a helyi lakosság 20 százalékát. A fehér színű település-megnevezésekről, közlekedési táblákról van szó, amelyek felváltják a régi, kisebb méretű sötétkék színű táblákat a települések elején és végén, s amelyek mérete immár megegyezik a szlovák nyelvű település-megnevezéssel. Mindez az egyenrangúsítás jelképes kifejezése. Igor Éder, a Most-Híd megyei alelnöke, továbbá a vegyes lakosságú települések, Léva és Udvard polgármesterei, megyei képviselőként a javaslatot nem szavazták meg.

 

DUNATÁJ HETILAP 28/2019

KÉP: wikipedia

hirdetés