HAZA DUNATÁJ Egyelőre felbecsülni sem lehet a belvíz okozta károkat

Egyelőre felbecsülni sem lehet a belvíz okozta károkat

956
hirdetés

vi5A rendkívül csapadékos időjárás a Komáromi járás mezőgazdászait komoly próbatétel elé állította, hiszen korábban az eső és a hó, később pedig a belvíz miatt nem tudták idejében földbe juttatni a tavaszi veteményeket. Milan Kováč mérnök, a Mezőgazdasági Kamara Regionális Hivatalának igazgatója is azt állítja, hogy van ok a borulátásra.

– Valójában az időjárás viszontagságai ellen nem lehet hatékonyan védekezni, viszont a károkat kellő előrelátással lehetne csökkenteni. A Komáromi járás mezőgazdasági nagyüzemeinek többsége a termőterületek 1/3-át nem is tudja művelni. A teljesség igénye nélkül néhány múlt heti adatot idéznék: A lakszakállasiak 6 980 hektáros vetésterületéből 2 ezer hektár van víz alatt, Gútán a 4 090 hektárból 1 000 hektár, a keszegfalvai 2 400-ból 600 ha, a csallóközaranyosi 2 390-ből 500 ha, a Balseed 2 182 hektáros területéből pedig 600 hektár. A Vág túlpartján sem rózsás a helyzet, hiszen a naszvadiak 3 270 hektáros vetésterületéből 400 hektárnyin áll a víz, a martosi 962 hektárból pedig 230 hektár vált mîvelhetetlenné – magyarázta az igazgató. Azt ő is elismeri, hogy viszonylag későn kezdődött meg a nagycsatornák leeresztése, viszont rámutatott arra is, hogy mindehhez más is hozzájárult.

– A főcsatornák szívatásával nem oldódott meg a probléma, ugyanis a mellékágak évek óta gondozatlanok voltak, feltöltődtek és így most sem tudják ellátni feladatukat, vagyis a főcsatornákba nem vezetik bele a vizet. A tárcának döntenie kellene arról, hogy a meliorációs vállalatok szerepét vagy bővítenie kellene, illetve átadni azt az árvízvédelmi cégeknek, amelyek rendelkeznek megfelelő gépparkkal, természetesen a szükséges anyagi háttér biztosítása mellett – mondta KováČ Milan mérnök, aki azt is ellárulta, hogy a belvíz után még számolni lehet a talajvíz emelkedésével is, hiszen hamarosan megkezdődik a tátrai hóolvadás, amely elsősorban a Vág-parti termőterületeket veszélyeztetheti, illetve májustól már az Alpok havának olvadása is intenzívebbé válik és a Duna vízszintjének emelkedésével is számolni kell.

DUNATÁJ HETILAP

 

hirdetés
Previous articleBírság jár Rómában az elmulasztott szúnyogirtásért
Next articleBostoni robbantás – 40 százalékkal növelt rendőri jelenlét a londoni maratonin