HAZA HÍR-MIX Égető gondokról és megoldásukról a február 9-i komáromi sajtótájékoztatón

Égető gondokról és megoldásukról a február 9-i komáromi sajtótájékoztatón

689
hirdetés

Komárom város parkolással kapcsolatos aktuális terveit, továbbá a helyi vasútállomási késelés kapcsán tett intézkedéseket és a II. lakótelepi posta tervezett bezárásával kapcsolatos tudnivalókat ismertette Keszegh Béla polgármester a Városházán február 9-én tartott sajtótájékoztatóján.

Ahogy elhangzott: a ´89-es rendszerváltás óta megháromszorozódott, az ezredforduló óta pedig megduplázódott a gépjárművek száma Szlovákiában. A folyamatos növekedés országos és regionális viszonylatban is szaporítja a parkolással kapcsolatos gondokat, amelyeket meg kell oldani – emelte ki a sajtótájékoztató elején Keszegh Béla. Hozzátette: míg a Komáromi járásban 2019.9.30-án 71 486 gépkocsit tartottak nyilván,. 2022.12.31-én már 5880-nal többet, vagyis 77 366-ot. A különbség mintegy egyharmada a járási székhelyen van. Komáromban 2002-ben egy-egy háztartásra 0,8, 2022-ben azonban már a duplája, vagyis 1,6 jármű jutott.

Mindez a komáromi városvezetést a parkolás szabályozására, a zöld területek óvására, új parkolóhelyek kialakítására, a vonatkozó törvények betartására és élhető lakókörnyezetek létesítésére sarkallja. A polgármester azt is megjegyezte: a város az illetékes hatóságtól áprilisig kapott haladékot a helyi járdákon történő parkolás engedélyezésére, azután az tilos lesz.

Hangsúlyozta: az, hogy a belvárosi parkolás fizetős, nem egy adóbeszedési forma, ami a befolyó bevétel növelését célozza, hanem egy regulálási eszköz. Az a céljuk, hogy a parkolóhelyeken mindenki csak a legszükségesebb ideig hagyja a kocsiját. A szakértők szerint ugyanis akkor működik jól a rendszer, ha a parkolóhelyek 10-20 százaléka állandóan szabad. Nos, a belvárosi parkolás 8-16 óra között fizetős, hétvégeken és ünnepnapokon pedig díjmentes. Összesen 802 fizetős parkolóhely van a városban, s míg a Tiszti Pavilonnál levők megszűntek, a Duna rakparton bővült a számuk. Jó hír, hogy a Kossuth téri parkolóban egy órára ingyenes a parkolás, a strandfürdő előtti parkolókat pedig két óráig lehet díjmentesen használni. A cél a huzamosabb ideig parkoló kocsik átszoktatása a vár előtti, 400 férőhelyes parkolóba.

A parkolójegyek sms-ben is felár nélkül válthatók, ami kevés településen van így, pedig az ily´módon megvett jegyek a város számára kisebb bevételt eredményeznek. Továbbá megvásárolhatók mobil alkalmazással és parkolóórák segítségével is. Jelenleg összesen 38 parkolóóra áll rendelkezésre, amelyekben érmével és bankkártyával is lehet fizetni.

A lakótelepi parkolással kapcsolatban megtudtuk, hogy az érintett hivatalnokaik a városi rendőrökkel együtt tanulmányúton jártak olyan helyeken, ahol a korszerű parkolási rendszer már jól működik, vagyis Trencsénben és Pozsony-Ligetfalun, s a tapasztalataik alapján készül egy szakmai anyag, amely a közrendi bizottság után a képviselőtestület elé kerül megvitatásra. A lakótelepeken csak estétől reggelig, vagyis akkor regulálnák a parkolást, amikor a legtöbb családtag odahaza tartózkodik. A családoknak szánt parkolóhelyekről legszívesebben kitiltanák a szolgálati autókat, taxikat, céges furgonokat. Azt is bevezetnék, hogy az egynél több gépkocsival rendelkező háztartások a további parkoló autóik után többletdíjat fizessenek, hiszen ők az átlagosnál jobban terhelik a rendszert. Az ekképp befolyó pénz pedig visszaforgatható lesz újabb parkolóhelyek kialakítására. A jövőben az állandó komáromi lakhellyel nem rendelkezőknek, például a Komáromban albérletben lakóknak vagy a lakótelepi ismerősüknél vendégeskedőknek is parkolási díjat kell majd fizetniük. Konkrét összegekről egyelőre nem esett szó.

Az új parkolóhelyek kialakítására az idén legalább 150 ezer eurót akar költeni a város – ezen összegről a jövő heti testületi ülésen döntenek a képviselők. Tervezik lakótelepi gyűjtőparkolók kialakítását is, például a VII. lakótelep végén és/vagy a Duna rakparton, vagyis olyan helyszíneken, ahol a legnagyobb mértékű aránytalanság – parkolási deficit mutatkozik a háztartások és a parkolóhelyek számát illetően. A lakótelepi zónás parkolás próbaüzemelése várhatóan szeptemberben, a VII. lakótelepen indul, s azt majd folyamatosan terjesztenék ki a további városrészekbe is.

A mozgáskorlátozottak parkolása kapcsán elhangzott: 2013 előtt nem tartották nyilván a parkolóhelyeiket, jelenleg azonban egy illetékes osztály foglalkozik a kérdéssel. A város azért akarja átvilágítani az egész rendszert, mert előfordul, hogy a már elhunyt, hajdani igénylők családtagjai jogtalanul parkolnak a mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyeken. „A hivatalunknak a 2012-22 közti időszakra vonatkozó, 212 iratot kell monitoroznia, s az érintett parkolóhelyeken rendőrségi, illetve kamerás ellenőrzéseket is végeztetünk“ – tudtuk meg.

A sajtótájékoztatón taglalt másik téma a február 3-ai komáromi késelés volt, amely kapcsán felmerült az igény a vasútállomáson és annak környékén tartózkodók biztonságának növelésére. Keszegh Béla szerint ez elsősorban a vasúti rendőrség hatáskörébe tartozik, amelynek kisebb részlege Érsekújvárban, irodája pedig Komáromban is működik, ennek ellenére a vasúti rendőrök ritkán jelennek meg a komáromi vasútállomáson. Ezért február 7-én levelet írt az érsekújvári részlegnek, sarkallva a várossal történő szorosabb együttműködésre. E levele másolatát Roman Mikulec belügyminiszternek és Hamran István országos rendőrfőkapitánynak is eljuttatta.

Abban az említett incidensre hivatkozva azt kérte, hogy főleg a legforgalmasabb időszakban tegyék intenzívebbé a saját járőrszolgálatukat, ekképp védve a legsebezhetőbb csoportba tartozó idősek és diákok biztonságát. Azt is szorgalmazta, hogy a vasútállomáson, jól látható helyen tájékoztassák a lakosságot arról, hogy vészhelyzetben milyen módon és kihez fordulhatnak segítségért, valamint azt, hogy a közeli buszpályaudvart ellenőrző két városi kamerájuk működtetésén túl a vasúti rendőrség is költsön térfigyelő kamerák felszerelésére. Annak városi rendőrségre való bekötését, a megfigyelést és a szükséges beavatkozásokat illetően a városi rendőrök együttműködését is felajánlotta. Eközben az önkormányzat is tervezi a buszállomásnál található kamerák számának bővítését. Mint mondta: teljes mértékben lehetetlen megelőzni a késeléshez hasonló, többnyire tudatmódosító szerek hatása alatt elkövetett bűncselekményeket. Sajnálatos, hogy sem az állami, sem a városi rendőrök nincsenek elegen, ráadásul az embercsempészet elharapódzása miatt mindhárom határátkelőt 24 órán át megfigyelik. A közbiztonság szigorítása érdekében a polgármester febuár 13-án Hamran rendőrfőkapitánnyal személyesen fog találkozni.

Végül a II. lakótelepi 3-as számú posta március 1-re tervezett bezárása kapcsán a jelen levő újságírók is elolvashatták a Szlovák Posta Rt. február 3-i keltezésű levelét. Abban a társaság Komáromi Városi Hivatalt arról értesítette, hogy az Építők utcai postafiók már február 15-28. között sem tart nyitva. Valószínűleg az ottani alkalmazottak szabadságolása miatt. A postabezárás részleteiről egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

Folytatódnak a postabezárások: Komáromban is csökken a fiókok száma

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleFinal fourban a komáromi kosárcsapat!
Next articleMi történik a komáromi tehetségekkel?