HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Ég a negyedik gyertya az adventi koszorún

Ég a negyedik gyertya az adventi koszorún

1096
hirdetés

Az adventi koszorú hagyománya lelki megtisztulásra és megújulásra is alkalmat ad. Így az ünnep, csakugyan ünnep lesz, és akkora figyelemmel fordulhatunk egymáshoz, amelyet mindannyiunk megérdemel.

Advent negyedik vasárnapján meggyújtottuk mind a négy gyertyát.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:
-Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
-zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
-Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya);
-Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).

A szeretet lángja ég
A koszorún a gyertya nem porlasztott el, nem olvasztott el egyszerre mindent, fokozatosan égett el. Hétről hétre erősebb volt, hisz először egy, majd végül már négy gyertya égett a koszorún.
Teremtő – romboló ereje is egyre erősödött, hétről hétre növelte erőnket a változtatáshoz, új dolgok felismeréséhez, a régiek elengedéséhez. Csak azokat a dolgokat égette fel, amiket már oda kell adnunk, amikre nincs már szükségünk. Ez jelenti a lelki felkészülést az ajándékozásra, ám az ajándékok elfogadására.

Szent Bonaventura a következőket mondta:
„Elmélkedj tehát te is szívedben. Dávid lelkében töprengett. Te is azt tedd. Műveld meg azt a földet, figyeld meg önmagad. Ha gyakorlod magad, kétségtelenül te is meg fogod találni a te szántófölded elrejtett kincsét (Mt 13,44). Mert ezáltal kincsed növekszik, tudományod megsokszorozódik, bölcsességed mély lesz. Megnyílik majd lelki szemed, értelmed éles lesz, eszed megtisztul. Nem helyesen értékel az, aki önmagát nem ismeri, aki  mélységeibe bele nem tekintett. Nem tudhatja, mit kell gondolnia az angyali szellemről és Istenről, aki nem gondolkodik előbb a magáéról. Ha képtelen vagy önmagadba tekinteni, hogy érheted majd el, ami fölötted van? Ha az első szentélybe nem vagy méltó belépni, milyen észjárással akarsz mindjárt a másodikba lépni?”

Imádság aranyvasárnapra:
Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent kegyelmedet, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. (Magyar Kurír)

Forrás: net/Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleIdén is megnyílt az Aranykapu Keszegfalván
Next articleHa hálás az utókor, értékeket ment!