HAZA KULTÚRA DOS MIRADAS

DOS MIRADAS

1093
hirdetés

MEXIKÓI FESTŐMŰVÉSZEK KIÁLLÍTÁSA A LIMES GALÉRIÁBAN

Obrázok1

Dos Miradas, azaz Két rálátás a címe annak a kiállításnak, mely szeptember 6-án nyílt a Limes Galériában két mexikói festőművész alkotásaiból. A cím utal arra is, hogy a két kiállító művész, nevezetesen Daniela Jáuregui és Armando Martinez két különböző stílusban, eltérő stíluseszközökkel láttatja velünk ezt a számunkra még most is oly távoli világot, s ugyanakkor kifejezi a közép-európai és közép-amerikai ember eltérő szemléletmódját is.

Daniela Jáuregui a mexikóvárosi San Carlos Akadémia, illetve a havannai San Alejandro Akadémia elvégzése után jelenleg Madridban él és a Complutense Egyetemen szépművészetet tanul. Alkotásaival több közös és egyéni tárlaton bemutatkozott többek között Mexikóban, Kubában, Spanyolországban, Olaszországban, Iránban. Rendszeres résztvevője a festészeti szimpóziumoknak, így a Pathon rendezett nemzetközi alkotóművészeti találkozónak is. Jelenleg installációval és rituális művészettel foglalkozik. A maja területen élő bennszülött közösségekben és magániskolákban több olyan falfestményt készített, melyeknek témája a mexikói kultúra, az ősi hagyományok és a hitvilág, valamint a rituális szertartások. Alkotásain egy számunkra távoli, egzotikus, buja színekben pompázó világ bontakozik ki, mely az európai embernek szokatlan, ám szinte mágikus erővel vonzó is egyszerre. Juan Armando Martinez vizuális művészetet tanult, számtalan kiállítás és szimpózium résztvevője. A festészeten kívül szobrászattal és restaurálással is foglalkozik. Templomok, műemléképületek falfestményeinek restaurálása mellett prehispán szobrok és kerámiák felújítását is végzi, miközben Mexikóvárosban esztétikát és rajzot tanít. Míg Daniela Jáuregui a mexikói hagyományokat követi, addig Martinez képei elvontak, absztraháltak.
A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Armando Martinez szólt a jelenlevőkhöz, megköszönve a lehetőséget a Limes Galériában történő bemutatkozásra, majd társnője, Daniela Jáuregui egy performence-t mutatott be, melynek keretén belül ősi maja hagyományokat követő lélektisztító szertartást végzett, illetve áldozatot mutatott be az ősök szellemének és az isteneknek. Remélhetően mindazok, akik részesei voltak ennek a rituálénak, valóban megtisztult lélekkel távoztak a katonatemplom ódon falai közül, vagy legalább arra a néhány pillanatra kizárhatták tudatukból ezt a gyűlölettel, irigységgel terhelt világot. Azoknak pedig, akik lemaradtak erről az élményről, ajánlom, hogy mindenképpen tekintsék meg a kiállítást és legalább a két mexikói művész képeinek közvetítésével utazzanak el ebbe a számunkra távoli, egzotikus világba.

Némethné Kulacs Zsuzsa

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés