HAZA DUNATÁJ Diakónusszentelés a Szent András-templomban

Diakónusszentelés a Szent András-templomban

2327
hirdetés

DSCN0584Vasárnap a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisén avatta diakónussá Orosch János apostoli adminiszrátor a naszvadi származású Jelencsics Eriket, aki a Nyitrai Közgazdasági Egyetem után tanulmányait a Sapienzia Hittudományi Főiskolán folytatta, valamint a komáromi származású Nagy Pétert, aki a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatott tanulmányokat.

A diakónus a katolikus egyházban olyan fiatal pap, aki szerpapként tevékenykedik. Feladata a szegények szolgálata és a szentmiséken való közreműködés. Ez az egyházi rend első fokozata. Példamutató tevékenységének értékelése után a mindenkori püspök szenteli áldizópappá és ezek után már nem csupán az Igehirdetés, hanem a szentmisék bemutatása is a feladatkörükhöz tartozik. Addig feladatkörük a Lumen Gentium (a Második vatikáni zsinat Egyházról szóló dokumentuma) szerint: a keresztség, az Oltáriszentség kiszolgáltatása, közreműködés házasságkötésben (volgo: esketés), temetés, zsolozsma, paraliturgiák vezetése. A misén felolvassa az evangéliumot, homíliát (~prédikáció) mondhat, a püspöknek, illetve papnak segédkezik (LG 29).

A vasárnapi diakónusszentelés azért is volt különösen nagy jelentőségű, mivel ilyen eseményre a Szent András-templom falai között még nem került sor.

DUNATÁJ HETILAP

[nggallery id=66]

hirdetés
Previous articleDél-Amerikától Zoboraljáig – péntek Martoson (19/7/2013)
Next articleVörös ciklon tör Selena Gomez helyére