HAZA RÉGIÓ Diákhét a Selye János Gimnáziumban

Diákhét a Selye János Gimnáziumban

808
hirdetés

unnamedA véradás önzetlen segítségnyújtás másoknak, olyan gesztus, amely mindenképpen megbecsülést érdemel(ne)! A gyógyítás nélkülözhetetlen kellékévé vált. A nagyobb műtéteknél, bizonyos életmentő kezeléseknél és a gyógyszerek gyártásnál is nagy szerepet játszik. Egy adag levett vér akár három embernek is segíthet, különböző eljárások után több dologra is fel tudják használni. Gimnáziumunk 28 diákja vállalkozott erre a nemes cselekedetre, és majd harmincan nyújthatták karjukat és adhattak vért november 11-én. A komáromi véradó központ minden évben számíthat ránk.

November 12-én 10.00-11.30 óráig a Norvég Alap és a Szlovák Kormányhivatal támogatásával Projekt-napot tartottunk a Selye János Gimnázium aulájában. A legjobb munkákat alkotóik a Projekt-nap keretében mutatták be diáktársaiknak és a nyilvánosságnak. Iskolánk „Klímaváltozás – árvizek és szárazság” címmel versenyt hirdetett meg az iskola tanulói számára prezentációk készítésére, melybe a tanulók a klímaváltozás, kincsünk a víz, sikerül e megmentenünk a csallóközi vízkészletet, vízkészletünk védelme stb. témákban nevezhettek be. A kiértékelés során a pályamunkák, összesen 35!, az egyes zsűritagoktól kapott pontszámok alapján lettek sorrendbe állítva. A prezentációk érdekessége, hogy nemcsak magyar, hanem szlovák, német és angol nyelvű munkák is születtek.

Délután 13.30-tól 14.15-ig a szlovákiai magyar egyetemistákat tömörítő Diákhálózat vezetői, tagjai adtak a negyedikes diákoknak tájékoztatást gimnáziumunk aulájában. Habár gimnáziumunk partneri kapcsolatban áll a komáromi Selye János Egyetemmel, úgy gondoljuk, teret kell adni más egyetemek és főiskolák bemutatkozásának is. Tanulóink így lehetőséget kaptak arra, hogy szemtől szembe feltehessék kérdéseiket. Ezen a találkozón sokkal többet megtudhattak, mint egy internetes portálról. Az ismertető- és reklámanyagokon kívül rendhagyó módon ismertették a továbbtanulási lehetőségeket, praktikus információkat szerezhettek a jelentkezési folyamatról, a felvételi követelményekről és nem utolsósorban arról, hogy is lehet majd elhelyezkedni az aktuális szakkal. A tanulók betekintést nyerhettek nemcsak a hazai, hanem a cseh és a magyar felsőoktatási és felvételi rendszerbe is, valamint első kézből tájékozódhattak az egyetemi városok nyújtotta lehetőségekről, a diákélet mindennapjairól, a diákklubok tevékenységéről és az aktív diákéletről. A bemutatkozó délután talán legfontosabb célja, hogy mindazok, akiket a pályaválasztás, a továbbtanulás foglalkoztat, ez nálunk a diákság 95%-át érinti, kihasználhassák ezt a kitűnő alkalmat az információk begyűjtésére, a Diákhálózat képviselőivel való személyes találkozásra. Az aktivisták az előző évekhez hasonlóan idén is saját tapasztalataikkal, élményeikkel és néhány helyi anekdotával színesítették prezentációjukat.

Minden évben 2-3 alkalommal hívunk drogkereső kutyát, ez a szúrópróba iskolánk egy drogmegelőző akció része. A rendőrök meglepetésszerűen érkeznek, Általában egy vagy két drogkereső kutyát vetnek be, a diákokkal udvariasan bánnak. Türelmüket kérve jelzik, hogy a kutyák ártalmatlanok, majd felszólítják a kamaszokat, hogy a táskájukat tegyék hozzáférhető helyre. Amennyiben a kutya szagot fog, akkor az osztályon kívül diszkréten folytatják a vizsgálatot. Szerencsére, a rendőrök nem találtak semmit.  Klobusitzky György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának docense tartotta szokásos előadását november 13-án, csütörtök délelőtt az elsős diákoknak. A mestertanár ötvözi a bűnmegelőzést a baleset megelőzéssel. A bűnmegelőzés több elemét ragadja meg. Mindenfajta preventív területet érint, mint a drogbűnözést, általában a bűncselekmények áldozattá válásának a problematikáját, hogy milyen veszélyforrások leselkednek a gyermekekre, akár az internet világában, akár a hétköznapokban, az iskolában. A rendőrtiszteket oktató szakember nem csak kiváló pedagógus, és nem mellesleg a kábítószerekből fakadó gondok és a közlekedési veszélyek szakértője, hanem kiváló showman is. Előadásain olyan szenvedéllyel tud a szenvedélymentesség fontosságáról beszélni, hogy azzal diákjainkat teljesen ámulatba ejti. Csúcsminőségű zene vagy egyéb effektek (sziréna, fékezés, csattanás, sikoly) üvöltenek, folyamatosan újabb és újabb fotókat, rajzokat, táblázatokat mutat, miközben a tanár úr jóvoltából plüssállatok röpülnek a diákok kezébe. A showman elől sem a lányoknak, sem pedig a fiúknak nincs menekvése. Ő ugyanis mindegyikük nyelvén ért. Klobusitzky György ezt úgy fogalmazta meg, „Ő nem rábeszélni akarja a hallgatóságot, hanem kedvet akar nekik csinálni ahhoz, hogy maguktól jöjjenek rá a szenvedélymentesség fontosságára.” Ehhez persze meg kell őket hökkenteni. Erre szolgál a rendkívül gazdag képbankja, a sok effekt, a sötétség és az ő különleges előadásmódja. No, meg a dinamikája, ami a mai világban elengedhetetlen. Lassú tempóval már sehova sem lehet odaérni. Az adjunktus ezért bombázza a hallgatóságot. Másfél óra alatt például majd 1500 képet képes felvillantani nekik. Köztük több olyat is, melyből talán egy is elég lenne.

November 14-én a Selye János Gimnázium diákjai kicsit kiereszthették a fáradt gőzt, átadhatták magukat a szórakozásnak. Andruskó Imre igazgató úr a pénteki napra diáknapot hirdetett. A nehéz, iskolai napok után mind a tanárok, mind a tanulók örömmel várták ezt a lazább, kötetlenebb délelőttöt. Az elsős és kisprímós diákok avatása a gimnázium közösségébe való belépését jelképezi. A gólyák avatása ki másnak is lehetne a feladata, ha nem a legidősebb, a végzős diákoké. Ez elég nehéz feladat abból a szempontból, hogy több száz diákot és az egész tanári kart kell szórakoztatni, lekötni figyelmüket úgy, hogy érdeklődésük ne lankadjon, és ne váljék unalmassá a műsor. A napi programot az elmaradhatatlan tanár-diák foci koronázta meg.

PaedDr. Králik Zsuzsanna

hirdetés
Previous articleToyota Aygo x-play 5D: Merész, látványos megújulás!
Next articleKulináris világbajnokságot nyert Kricky!