HAZA RÉGIÓ Diákhét a Selye János Gimnáziumban

Diákhét a Selye János Gimnáziumban

886
hirdetés

57470Idén is változatos, színes programokat kínált a komáromi Selye János Gimnázium diákjainak a Diákhét. Már hagyománnyá vált, hogy a tanév első negyedévének lezárása után különböző programokkal oldjuk fel a feszített tanulás okozta feszültségeket.

A komáromi kórház idén is csatlakozik a Szlovák Vöröskereszt által meghirdetett Diákvércsepp országos akcióhoz, amely október 19-től november 20-ig tart, és mottója „Tűrd fel az inged egy jó ügyért!”. Diákjainkat évente megszólítják, s egyben megnyerik ennek a fontos, közügynek számító önkéntes tevékenységnek. A diákhét egyik programpontjaként november 10-én 26 diák a 27-ből adhatott vért, akik nemcsak másokon tudtak így segíteni, de így biztosak lehettek abban is, hogy teljesen egészségesek. A véradás így igazi közösségi élménnyé vált, hisz tudjuk, együtt még jobb segíteni.

November 11-én, egy nappal később a Járási Rendőrparancsnokság nyolc osztályban tartott kiselőadást a drogok használatának veszélyességéről. Bemutatták, hogy a drogkereső kutya hogyan találja meg az elrejtett drogmintát. Ez a szúrópróba iskolánkban egy drogmegelőző akció része, s a rendőrök meglepetésszerűen érkeznek.

Még aznap, tíz órától Klobusitzky György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának docense tartott előadást elsős diákjainknak. A tanár úr ötvözi a bűnmegelőzést a baleset megelőzéssel. A bűnmegelőzés több elemét ragadja meg. Mindenfajta preventív területet érint: a drogbűnözést, általában a bűncselekmények áldozattá válásának a problematikáját, hogy milyen veszélyforrások leselkednek a gyermekekre, akár az internet világában, akár a hétköznapokban, az iskolában. A rendőrtiszteket oktató szakember nem csak kiváló pedagógus, és nem mellesleg a kábítószerekből fakadó gondok és a közlekedési veszélyek szakértője, hanem kiváló showman is, aki olyan szenvedéllyel tud a szenvedélymentesség fontosságáról beszélni, hogy azzal fiatalt és időset egyaránt ámulatba ejt. Őszintén megvallva reménykedtem abban, hátha az előadás idején az elsősökkel lenne órám, így én is megint nézője is lehetek ennek a magával ragadó s egyben tanulságos shownak. Klobusitzky György előadásának célját úgy fogalmazta meg, hogy „ő nem rábeszélni akarja a hallgatóságot, hanem kedvet akar nekik csinálni ahhoz, hogy maguktól jöjjenek rá a szenvedélymentesség fontosságára. Ehhez persze meg kell őket hökkenteni.” Erre szolgál a rendkívül gazdag képbankja, a sok effekt, a sötétség és az ő különleges előadásmódja. Mint minden évben, most is vastapssal zárult az előadás.

13.30-tól pedig a Diákhálózat aktivistái látogattak el hozzánk a Felsőoktatási Tájékoztató Körút keretén belül, s végzős diáknak tartottak előadást a továbbtanulás lehetőségeiről, a diákklubok tevékenységéről és az aktív diákéletről. A tanulók betekintést nyerhettek nem csak a hazai, de a cseh és a magyar felsőoktatási és felvételi rendszerbe is, valamint első kézből tájékozódhattak az egyetemi városok nyújtotta lehetőségekről, a diákélet mindennapjairól. A leendő „gólyák” nagyon hasznos információkat kaphattak nemcsak az egyes szakokról, hanem például a kollégiumi elhelyezésről vagy a tömegközlekedésről is.

November 13-án, pénteken hagyományos diáknappal zártuk a diákhetet. Reggel az elsős és kisprímós diákok hangosan énekelve érkeztek iskolánk udvarára, ahol az igazgató úr átadta az iskola kulcsát a negyedikes ideiglenes igazgatónak, Kotiers Misinek. Majd hangos énekszóval vonultak át a Klapka térre, ahol fogadta őket a város polgármestere is. Ezek után a Városi Sportcsarnokban folytatódott az avatás. A kerettörténet minden évben más és más, idén a Trónok harca volt a fő irányvonal. A sportjátékokon, ügyességi vetélkedőkön kívül a fiatalok szellemi fejlődéséről sem feledkeztek el a negyedikesek. Képrejtvényeket, kvízt, logikai fejtörőket kellett megoldaniuk, verset kellett faragniuk adott szavakból. A legnagyobb sikert az elsősök és a kis prímósok műsorai aratták. Mindenkinél látszott, hogy a megelőző heteket végiggyakorolták, s ennek eredményeként fergeteges előadásokat láthattunk. Minden osztályt vastapssal jutalmazott a közönség. Az elsős osztályfőnökök voltak a legaranyosabbak, ahogy végig izgultak, sikerül-e diákjaiknak a produkció. A pontozás után eldőlt, melyik osztály lett a legügyesebb, legkreatívabb. Az elsősök avatása hagyományosan eskütétellel ért véget. A rendezvény sztárvendégei a komáromi kosárlabdacsapat tagjai voltak, akik együtt szórakoztak a diákokkal. A napot a tanár-diák foci zárta, melyet a negyedikes diákok megérdemelten nyertek meg, megszakítva ezzel a tanárok sokéves veretlenségi sorozatát. Befejezésként köszönet a szervezőknek, a negyedikeseknek.

PaedDr. Králik Zsuzsanna, Felvidék.ma
ElőadásDiákokKözönség

hirdetés