HAZA HÍR-MIX Dél-Szlovákiában az MKP a meghatározó politikai erő

Dél-Szlovákiában az MKP a meghatározó politikai erő

1361
hirdetés

A Magyar Közösség Pártjának központi kampánystábja Bős városában várta az eredményeket, majd azok ismeretében Menyhárt József MKP-elnök és Őry Péter kampányfőnök tartottak sajtótájékoztatót.

Fotó: Menyhárt József és Őry Péter a választások éjszakáján tájékoztatják a sajtót (Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

Őry Péter első mondata a köszönet volt mindazok irányába, akik segítették a kampányt, vagy akárcsak elmentek választani. Az előző megyei választásokhoz képest emelkedett a részvételi arány. Az MKP eredményes kampányt folytatott, a fiatalokat a közösségi média segítségével szólította meg. A kampány pozitív volt, eredményekről és a célokról szólt, és ez meghozta gyümölcsét. A számok ismeretében elmondható, hogy Szlovákiában az ellenzék győzött, az ország déli részén pedig az MKP volt a meghatározó erő. Mindhárom kormánypárt a megyei választásokon padlóra került. A kampányfőnök gratulált valamennyi mandátumot szerzett MKP-képviselőnek, ugyanakkor köszönetét fejezte ki azok irányába is, akik nem kerültek be a megyei önkormányzatokba. Rámutatott, vannak választókörzetek, ahol a magyarság számaránya okán erre alig volt esély.

Menyhárt József felhívta a figyelmet Berényi József és Farkas Iván megyei elnökjelöltek eredményére, akik felkészültségükkel, szakértelmükkel, jellemükkel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az MKP-nak továbbra is erős regionális képviselete lesz. Az eredmények részletes elemzését a jövő héten teszik meg a pártban, azt viszont már most tudni lehet, hogy a két legnagyobb arányban magyarok által lakott megyében – Nagyszombat és Nyitra megyékben  – erős frakciója lesz az MKP-nak, Pozsony és Besztercebánya megyékben körülbelül tartották az előző választásokon elért szintet, Kassa megyében megoldást kell keresni. „A tapasztalatokat kritikusan megfogalmazzuk” – mondta. Örömmel nyugtázta, hogy Kotleba vereségével végre Besztercebánya megyében is megindulhat az előrehaladás. A pártelnök köszönetét fejezte ki a felvidéki magyar közösségnek, hogy nem maradt távol a választásoktól. A jövő héten akár megyei alelnöki posztokról is folytathatnak tárgyalásokat, erre az MKP-nak Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében is lehetősége lehet. A Dunaszerdahelyi járás eredményét így jellemezte: „Totális siker. A megyefőnök jelöltünkkel szemben folytatott becsmérlő kampány a visszájára sült el”.

Fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma
Elsődleges cél a választók további hiteles képviselete

Berényi József, Nagyszombat megye jelenlegi alelnöke portálunk megkeresésére elmondta, sajnálja, hogy nem tudta megszerezni a megyeelnöki posztot, ugyanakkor jóleső érzéssel tölti el, hogy növelni tudta a rá leadott szavazatok számát.

„Az eredmények láttán, gondolom, senki számára sem kérdéses, hogy nekem volt jóval nagyobb esélyem a győzelemre, nem pedig a Most-Híd jelöltjének, ezért a felelősség nem minket terhel azért, hogy továbbra sincs magyar megyeelnökünk. Örülök viszont annak, hogy Dunaszerdahelyen mind a nyolc képviselői helyet meg tudtuk szerezni, Galántán pedig az öt mandátumunkat meg tudtuk őrizni, személy szerint pedig annak is, hogy a Galántai járásban ismét a legtöbb szavazatot kaptam az összes jelölt között. A felvidéki magyar politikai kultúra szempontjából nagyon fontos, hogy a személyemmel szemben folytatott Bugár-Rigó féle lejárató kampány eredménytelen maradt. A parlamenti pártok megyeelnökjelöltjei eddig mindig bejutottak a megyei testületbe, Rigó Konrád most kivétel. Ez önmagáért beszél” – tudtuk meg tőle.

Ami az új megyeelnökkel való együttműködést illeti, Berényi József nem titkolta, Viskupič személye új helyzetet teremt.

„Mi viszont a választási programunkból indulunk ki, s ha megszólít bennünket, nyilván tárgyalni fogunk vele, hiszen a 13 mandátum a 40-ből erős alap. Minden azon múlik, mit tud az elképzeléseinkből megvalósítani, illetve az ő elképzeléseit mi fel tudjuk-e vállalni, mint frakció. A személyi kérdések másodlagosak, az elsődleges a választóink további hiteles képviselete” – nyilatkozta portálunknak.

Farkas Iván: „heterogénebb lesz a Nyitra megyei önkormányzat”

Nyitra megyében az MKP 11 képviselői helyet szerzett a megyei képviselő-testületben. „Az előző ciklushoz képest három képviselővel kevesebb lesz az MKP-nak, viszont heterogénebb lesz a megyei önkormányzat” – kezdte az értékelését Farkas Iván, megyei képviselő, az MKP jelenlegi frakcióvezetője. Hozzátette, a választások után felálló képviselő-testületnek az előző ciklushoz képest több frakciója lesz, mivel kevesebb független képviselő jutott be az önkormányzatba.

„Nominálisan csökkent az MKP képviselőinek a száma, de lehetséges, hogy arányosan az erőnk növekedett az egyes frakciókkal szemben” – magyarázta a Felvidék.ma kérdésére a megyei képviselő. Kiemelte, hogy a párkányi körzetben mindhárom mandátumot az MKP szerezte meg.

Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei elnökjelöltje leadja voksát a megyei választásokon

Az elnökválasztással kapcsolatban kifejtette, Nyitra megyében megosztott a magyarság, ugyanakkor a déli régiókban alacsonyabb volt a részvételi arány, ez is hozzájárult Milan Belica győzelméhez. Farkas Iván a szavazatok 13,78 százalékát (21 084 szavazatot) szerezte meg. Minimális különbséggel az ötödik helyen végzett az elnökjelöltek között. „Az elért eredményekből megpróbáljuk a lehető legjobbat kihozni. Arra fogunk törekedni, hogy benne legyünk a kormányzó csapatban, hiszen fontos ötéves időszak előtt állunk” – hangsúlyozta az eredményeket értékelve.

A tervekkel kapcsolatban kifejtette: „az előttünk álló választási időszakban igyekszünk még több beruházást elérni a megye déli térségében.” Fontosnak tartja az útfelújítások folytatása mellett a magyar anyanyelvű iskolahálózat megtartását Nyitra megyében. „Igyekezni fogunk a kormányzó csapatba kerülni, reményeink szerint ez meg is valósul. Igyekszünk olyan eredményeket elérni, amelyekre öt év múltán büszkék lehetnek a szülőföldjükön élő magyarok” – zárta értékelését Farkas Iván. (PP)

Orosz Csaba: az MKP csapatként vesz részt a megyei munkában

Orosz Csaba, Somorja város alpolgármestere 2010 óta vesz részt az MKP munkájában. Értékelésében legelőször megköszönte a szavazók bizalmát, akiktől a dunaszerdahelyi járásban 7402 szavazattal, hetedik megyei képviselőként jutott be Nagyszombat megye képviselőtestületébe. Érzéseiről szólva elmondta, hogy csalódott lett volna, ha sikertelenül méretteti meg magát, de ez az eredmény kellemes meglepetést okozott neki. A megyei munkában a tapasztalt MKP-képviselők után újoncként a legtöbb szavazatot kapta, ami abban erősíti meg, hogy Somorja város vezetésében végzett munkájának az eredménye az, hogy most már nem volt sportolóként, hanem politikusként tekintenek rá. A párt Nagyszombat megyében elért választási eredményét sikerként értékelte, amely erőt képvisel a következő öt évben. A kampány során arra hívta fel a polgárok figyelmét, hogy ne egyénekre, hanem minden MKP-jelöltre szavazzanak, mert így együtt meg tudják valósítani a kitűzött célokat. Mint mondta, nagy örömöt jelent számára, hogy a csallóközi emberek támogatásával az MKP csapatként vesz részt a megyei munkában. (HA)

Orosz Csaba (Fotó: somorja.sk)
Jámbor László: „örülünk a váltásnak, régiónk érdekei továbbra is fontosak”

A Nagykürtösi járásban három mandátum sorsáról döntöttek a szombati megyei választásokon. Mindhárom mandátumot szerzett képviselő az előző ciklusban is jelen volt a Besztercebányai megyei közgyűlésben. Az MKP színeiben az apátújfalusi Jámbor László 2 172 szavazattal került be a megyei képviselő-testületbe.

„Örülök annak, hogy sikerült a váltást végrehajtanunk, a választók is tudomásul vették, hogy Kotleba mennyit ártott a megyénknek”- kezdte a Felvidék.ma-nak adott értékelését az újból megválasztott megyei képviselő. Hozzátette, az MKP megfelelő kampányt folytatott a megye déli járásaiban. Ugyanakkor fájlalja, hogy a Losonci és a Nagyrőcei járásból a pártnak nem került be képviselője Besztercebányára. „Ezekért a járásokért nekünk kell majd harcolni” – hangsúlyozta. Az új megyeelnökkel, Ján Lunterrel kapcsolatban kifejtette: Az első találkozásunkkor szeretnénk neki felvázolni az MKP prioritásait, amennyiben ezeket el tudja fogadni, támogatni tudják a munkájában.

Jámbor László megyei képviselő a Nagykürtösi járásból (Fotó: MKP)

Mint megjegyezte, az elkövetkező szűk időszakban tárgyalásokat kezdeményeznek a leendő koalíció érdekében. „Az új ciklusban erős a függetlenek frakciója, velük is egyeztetjük az érdekeinket, bízom benne, hogy ebben a felállásban jobb és korrektebb lesz az együttműködésünk. A régiónk érdekeit továbbra is szem előtt tartjuk” – mondta végezetül Jámbor László. (PP)

Még nagyobb felelősség nehezedik az egyetlen Kassa megyei MKP-s képviselőre

Furik Csaba, a bodrogközi Kisgéres polgármestere 2009 óta dolgozik a Kassa megyei önkormányzatban. Most 3927 szavazattal egyetlen MKP-s jelöltként szerzett mandátumot a megyei önkormányzatban. Támogatottsága erősödött. 2013-ban 2771 szavazatot szerzett, 2009-ben pedig 3726-ot.
Furik hírportálunknak nyilatkozva először is mindenkinek megköszönte a bizalmat, az MKP-s jelöltekre, és köztük a reá leadott szavazatokat. A választásokon való részvételi arány emelkedése a korábbi évekhez viszonyítva némi bizakodásra ad okot, bár tudatosítja, hogy mint egyetlen MKP-s képviselőre még nagyobb szerep hárul, mint korábban. 2013-2017 között vele együtt négy MKP-s képviselő dolgozhatott a Kassa megyei önkormányzatban, ehhez képest most egyedül szerzett mandátumot. Tudatában van, hogy megyei szinten csak csapatban lehet dolgozni. Hogy kivel, kikkel fog tudni együttműködni és a megyei helyzetről általában még korai lenne bármit is mondani, hiszen a helyezkedések, egyeztetések most kezdődnek majd el. „Igyekszem megszolgálni a bizalmat és legjobb tudásom, erőm és hitem szerint tenni a bodrogközi magyar közösségért, amit csak lehet.” – mondta a Felvidék.ma-nak Furik Csaba. (TA)

Furik Csaba (Fotó: Tökölyi Angéla/Felvidék.ma)

Az MKP megyei képviselői:

Pozsony megye: Schwartz Zsuzsa (Pozsony), Pomichal István, Gujber László (Szenci járás)

Nagyszombat megye: Menyhárt József, Fenes Iván, Hájos Zoltán, Bacsó László, Orosz Csaba, Polák László, Hervay Rozália, Soóky Marián (Dunaszerdahelyi járás), Berényi József, Forró Krisztián, Agócs Gergely, Biró László, Pék László (Galántai járás)

Nyitra megye: Viola Miklós, Horváth Árpád, Földes Csaba, Becse Norbert, Orosz Örs, Gyarmati Tihamér (Komáromi járás), Farkas Iván, Bolya Szabolcs, Szigeti László (Érsekújvári járás), Csenger Tibor (Lévai járás), Kőrösi Ildikó (Vágsellyei járás)

Besztercebánya megye: Jámbor László (Nagykürtösi járás), Juhász Péter, Cziprusz Zoltán, Auxt Ferenc, Rigó László (Rimaszombati járás)

Kassa megye: Furik Csaba (Tőketerebesi járás)

 

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleMegkezdődött a megyei választás Szlovákiában
Next articleEgy hónapon át tartottak a polgármesteri bejárások Dél-Komáromban