Kezdőlap Egyéb Dél-Komáromban megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek hatósági ellenőrzése

Dél-Komáromban megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek hatósági ellenőrzése

880
MEGOSZTÁS

Havran-Tóth Bernadett környezetvédelmi referens elmondta, ilyen gyom a fehér üröm, a vadkender, a fehér libatop, a magas csalán, ezek mind-mind allergének, melyeket kaszálni kell. Eddig 23 olyan hatósági ügy volt városunkban, melyekben gyom-mentesítési kötelezést adtak ki az ingatlan tulajdonosok részére.

 

A parlagfű esetén nem kell felszólítást küldeni, egyből kényszerkaszálást kell kezdeményezni, valamint a bírság kiszabását. Ez utóbbit nem a helyi jegyző állapítja meg, hanem a Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztálya. A bírság mértéke ötvenezer forinttól akár milliós összegekig is terjedhet. Jellemzően építési területeken vagy lakatlan ingatlanokon fordulnak elő ezek a gyomok. A jegyzőnek belterületen van hatásköre. Külterületi szántóföld esetén a Kormányhivatal Földhivatali Osztálya méri fel a területeket, az eljárást pedig a Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztálya folytatja le.

– Fontos tudni, hogy a parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén, a hatóság bírságot szab ki. Az önkormányzat nagy figyelmet fordít területeinek gyommentesítésére, immár több száz hektáron végezünk irtást – tette hozzá Havran-Tóth Bernadett.

 

komarom.hu

kép: illusztráció, pixabay

 

hirdetés