HAZA HÍR-MIX Dél-Amerikától Zoboraljáig – péntek Martoson (19/7/2013)

Dél-Amerikától Zoboraljáig – péntek Martoson (19/7/2013)

758
hirdetés

MartraszállásAz éjszakába nyúló csütörtöki dajdajozás után nem lesz megállás Martoson, és már péntek délelőtt folytatódik a fesztivál. Ezen a napon gondban lehetnek a közélet iránt érdeklődők, hiszen az egyszerre zajló beszélgetések közül nem lesz könnyű letenni a garast valamelyik mellett.

A délelőtt Zoboralja bemutatkozásával kezdődik. A hagyományőrző csoportok fellépése mellett a térségről szóló könyveket mutatnak be, és természetesen nem hiányozhatnak a kínálatból Zoboralja népviseletei és ízei sem. A 11 órakor kezdődő előadássorozat a csütörtökön beinduló két helyszínen, a Színpad udvarban és az Árgyélus házban zajlik majd. Lukács Csaba, a világjáró székely újságíró olyan helyekről mesél az előadásában, amelyekről a média is csak hézagosan tájékoztat. Bepillantást nyerhetünk a dél-amerikai börtönök embertelen világába, ahogy a humanizmust ugyancsak elég alacsony szinten művelő Észak-Koreáról is fellebben a fátyol. Mindez az előadó személyes élményeivel és a saját készítésű fényképeinek sokaságával megfűszerezve egészen különleges élményt nyújt. A másik helyszínre felvidéki és magyarországi újságírók népes csoportja érkezik egy kerekasztal-beszélgetésre, a hiteles tájékoztatás és a hiteles közélet témájában. Érdekesnek ígérkezik a sajtómunkások társalgása egy olyan korban, amikor a kemény hírverseny közepette, megdöbbentő különbségek mutatkoznak abban, ahogyan a különböző médiumok leközölnek egy-egy hírt, ezzel alakítva a közvéleményt.

Lampl Zsuzsanna szociológus a felvidéki magyarokat nagyban érintő csehországi továbbtanulás hatásait boncolgatja Agyelszívás című elemzésében. Ehhez a Csehországban tanuló, illetve dolgozó magyar fiatalokról szóló legújabb szociológia felmérés szolgáltatja a kiindulópontot. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója az elérhetetlennek és titokzatosnak tűnő energiaipari szektorból érkezik egy nyilvános beszélgetésre. A magyar olajipari óriás, valamint szlovákiai leányvállalatának vezetője révén talán bepillantást nyerhetünk a „magas” döntések megszületésébe. A nap legkönnyedebb műsorának egy egész nemzet kedvencei ígérkeznek. A magyar olimpikonokat világnézettől és pártállástól függetlenül, mindenki szeretettel halmozza el, erre pedig most néhányak esetében személyesen is lehetőség lesz. Többen érkeznek London hősei közül, akik példát mutattak állhatatosságból, akaratból és emberi tartásból.

A zenei műsorban az akusztikus, népies dallamok lesznek túlsúlyban, és egy igazi közönségkedvenc is eljön. Az 1989-ben megalakult Kor-Zár élvezetes hangszereléssel, különleges légkört teremtve ad elő megzenésített verseket – ezúttal a martosi színpadon. Őket a hozzájuk hasonlóan Nyitrán alakult, de immár 30 éves, a népzenét új köntösbe bújtató Ghymes fellépése követi. A Zoboraljával kezdődött napra, a Nyitrán megalakult zenekarok után, a magyarországi tehetségkutatók talán legnagyobb felfedezettje, Rúzsa Magdi koncertje teszi fel a koronát. Az estét táncház zárja majd, hogy aki nem tudott teljesen feltöltődni a népi dallamokkal a koncertek során, az is elégedetten hajthassa rövid álomra a fejét. Szombaton ugyanis ismét korán kezdődik a fesztiválnap.

-vianova-

hirdetés
Previous articleA szociális bizottság szünidő előtti tanácskozása
Next articleDiakónusszentelés a Szent András-templomban