HAZA BELFÖLD Decembertől az elsőbbségi ellátást nem fizető pácienseket el kell látni a rendelés...

Decembertől az elsőbbségi ellátást nem fizető pácienseket el kell látni a rendelés alatt

842
hirdetés

42373 Azokat a pácienseket is kötelesek lesznek az orvosok ellátni ezentúl, akiknek nincs pénzük a fizetett elsőbbségi ellátásra. A parlament elfogadta ugyanis azt Most-Híd által kezdeményezett törvénymódosítást, amelynek értelmében a fizetett elsőbbségi ellátások ideje közé két órás rendes rendelést is be kell iktatni.
A törvénymódosításra azért volt szükség, mert egyre több páciens panaszkodott arra, hogy órákig, némely esetekben napokig kénytelenek várni arra, hogy a fizetett előjegyzett páciensek miatt sorra kerüljenek.
A törvénymódosító javaslatot a 138 jelenlévő képviselő közül 137-en támogatták. A kormány az ellenzéki javaslatot azután hagyta jóvá, hogy az egészségügyi minisztérium is elfogadásra ajánlotta, amely azonban a javaslatot a jogi normákkal összefüggő módosító javaslattal egészítette ki.
A javaslat nem avatkozik bele fizetett elsőbbségi orvosi ellátás hosszába és továbbra is meghagyja a megyék számára azt a lehetőséget, hogy a fizetett elsőbbségi ellátás díjat megszabják. Az újdonság az, hogy ezentúl kötelező lesz a rendelési idő alatt azoknak a pácienseknek az ellátása is, akik nem fizetnek az elsőbbségi ellátásért.
A módosító javaslat, amely a hátrányosabb helyzetű páciensek háttérbe szorítására reagál, az ellenőrzés és a szabályzás lehetőségét is megteremti, a megyék orvosai maguk határozhatják meg a fizetett elsőbbségi orvosi ellátás idejét. A törvény 2013 decemberétől lép hatályba.
Amennyiben azonban ettől az időponttól kezdve az orvosok továbbra sem fogják a rendelési idő alatt a nem előfizetett pácienseket is ellátni, a Most-Híd javasolni fogja, hogy meghatározott időben kerülhessen csak sor az elsőbbségi orvosi ellátásra – jelentette be Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a javaslat parlamenti elfogadása után. „Amennyiben megkerülik a törvényt, sokkal keményebb javaslatot terjesztünk be, amelyben egyértelműen meghatározzuk, mettől meddig végezhetnek az orvosok fizetett elsőbbségi ellátást” – mondta a párt elnöke.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSzijjártó: folyamatosan fejlődik a magyar-szlovák gazdasági együttműködés
Next articleNégy autó tömegkarambolja Komáromban