HAZA GAZDASÁG Decemberben is kifizetik a 13. nyugdíjat, de alacsonyabb összeget

Decemberben is kifizetik a 13. nyugdíjat, de alacsonyabb összeget

884
hirdetés

Idén másodszor is kifizetik a 13. nyugdíjat az arra jogosult nyugdíjasoknak. Az év végi nyugdíjkiegészítés azonban alacsonyabb lesz, az eredeti 13. nyugdíj összegének 70 százaléka. A parlament kedden jóváhagyta a vonatkozó törvénymódosítást, melyet gyorsított eljárásban vitatott meg. A javaslatot mind a 139 jelenlevő képviselő támogatta.

Kép: illusztráció, pixabay.com

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter nagyra értékelte, hogy valamennyi jelenlevő képviselő megszavazta a javaslatot, szerinte ez annak a jele, hogy méltányos nyugdíj-kiegészítést javasoltak. „Méltányost olyan értelemben, hogy szociális intézkedésnek tekintjük ezt a segítséget, és a legmagasabb támogatást azok a nyugdíjasok kapják, akiknek a legalacsonyabb a járadéka” – mondta Krajniak.
„Az árak és a szolgáltatások jelentős drágulása miatt nem elegendőek a nyugdíjasok megsegítésére eddig elfogadott intézkedések” – állt a munkaügyi tárca indoklásában.
A minisztérium emlékeztet, hogy idén januárban 1,3%-kal emelkedtek a nyugdíjak, júliusban pedig korábban megkapták a 13. nyugdíjat az idősek, 50 és 300 euró közti összegben. Ezért a hagyományos időben, az év végén e módosítás nélkül már nem kaptak volna nyugdíj-kiegészítést.
A felsorolt intézkedések a minisztérium szerint az első félévben részben kompenzálták a nyugdíjasok számára az áremelkedéseket. Ebben az időszakban a nyugdíjas infláció 11,8% volt.
„A második félévben is folytatódott a nyugdíjas infláció növekedése, az IFP pénzügyi elemző intézet 2022 júniusi előrejelzése szerint összességében 12,4%-os lesz. Az év első 8 hónapjában átlagosan 12,6% volt a nyugdíjas infláció” – közölte a minisztérium.
Az eredeti javaslat szerint novemberben folyósították volna az újabb nyugdíj-kiegészítést, de a parlament egyetértett Miloš Svrček (Sme rodina) módosító javaslatával, így decemberben lesz kifizetve.
A 13. nyugdíj-kiegészítés ismételt kifizetése 207,6 millió eurójába kerül az államkasszának.

TASR

hirdetés
Previous articleTerrorcselekménynek minősítették a pozsonyi lövöldözést
Next articleAz EB jóváhagyta a lakosság és a cégek megsegítését az uniós alapokból