HAZA BULVÁR D. Tóth Kriszta és Fluor Tomi a zaklatás ellen kampányol

D. Tóth Kriszta és Fluor Tomi a zaklatás ellen kampányol

1080
hirdetés

d_toth_kriszta_fluor-800x480Az UNICEF tájékoztatása szerint hazánkban minden tízedik fiatal szenved a hozzá közeli emberek és az iskolai erőszak valamilyen formájától. Egy új telefonos alkalmazás azonban segítséget nyújthat a bajba jutott fiataloknak. A kampányhoz olyan sztárok csatlakoztak, mint D. Tóth Kriszta, akit fiúsítani akart az egyik tanára, vagy Fluor Tomi, akitől rajongói kérnek tanácsot.

A Telenor és az UNICEF összefogott, hogy egy új telefonos alkalmazás népszerűsítésével és iskolai programokkal segítsék a fiatalokat abban, hogy megismerjék a jogaikat és meg tudják védeni magukat. Komoly probléma, hogy a gyerekek nem mindig tudják, hogyan oldják meg azokat a helyzeteket, amikor iskolatársaik által piszkálódás, kiközösítés vagy esetleg zaklatás áldozati lesznek. Fluor Tomi a HelpAPP telefonos alkalmazás kampányarcaként a lehető legtöbb fiatal figyelmét szeretné felhívni arra, hogy igenis van segítség.

Ez az applikáció nagyon jó dolog, hiszen azoknak nyújt segítséget, akik máskülönben nem mernek megszólalni. Sokan még a barátaiknak vagy a szüleiknek sem merik elmondani, ha valaki bántja őket. Ezzel az alkalmazással viszont egyrészt könnyen kérhetnek segítséget, de ha egy adott szituációban van szükségük valamiféle taktikára, akkor is jól jöhet. Nem beszélve arról, hogy két gombnyomással láthatóvá válnak a GPS-koordinátáik is” – mondja Tomi, aki azt is gyakran tapasztalja, hogy már nem csak szemtől szemben, hanem a virtuális térben is lehet piszkálni a másikat, és ez a lehetőség sokakat felbátorít.

Ha valamit rossznak tartok az internettel kapcsolatban, az az, hogy következmény nélkül maradnak az ilyen jellegű gúnyolódások. Ráadásul a felnőttek is intoleranciára nevelik a fiatalokat, ahelyett, hogy példát mutatnának” – tette hozzá Fluor. Ő maga egyébként nem vette túlságosan a szívére az iskolai piszkálódásokat, így azok nem okoztak neki különösebb traumát. Rendszeresen kap viszont olyan leveleket, amelyekben a tanácsát kérik. „Fordultak már hozzám azzal, hogy mit csináljanak, ha az iskolában bántják őket. Általában azt mondom, hogy sajnos mindenkivel megesik az ilyesmi, gondoljanak arra, hogy nem a személyük ellen irányul a piszkálódás. De volt már olyan is, hogy leírtam, hogyan lehet okosan visszavágni az illetőnek” – árulta el az énekes.

Az internet más veszélyeket is rejt, ezért a Telenor két éve blokkolja a pedofil tartalmú weboldalak elérését. Emellett az UNICEF Magyar Bizottsága, a Telenor támogatásával létrehozta az Ébresztő-Óra programot, amelynek célja, hogy minél több iskolában megismertesse a gyerekeket a jogaikkal, hogy aztán hatékonyabban tudjanak fellépni a zaklatókkal szemben.

D. Tóth Kriszta az UNICEF leendő jószolgálati nagyköveteként a szervezet egyik legfontosabb kezdeményezésének tartja a programot. „Rendhagyó osztályfőnöki órákon tudatosítjuk a gyerekekkel a jogaikat, eszközt adunk a kezükbe. Kiképzett trénerek tartanak majd előadásokat az iskolákban, az első évben várhatóan 2 ezer gyerekhez jut így el az üzenet. A cél, hogy minél többet tudjanak a jogaikról, és ezáltal hatékonyabban tudják megvédeni magukat. Mert sajnos nagyon sok, biztonságosnak gondolt közegben érheti őket erőszak. Ilyen az iskola, egy sportszakkör, az otthonuk vagy akár az internetes közösségi oldalak is” – mondta Kriszta, aki gyerekként nem mindig volt tisztában azzal, hogy valaki az adott helyzetben nem cselekedett helyesen.

Az egyik tanárnőm például azt mondta, örül, hogy az osztályban több a fiú, mert nem szereti a lányokat. És innentől mindent meg is tett azért, hogy „fiúsítson” minket. Akkor még nem értettem, hogy mi történik, csak azt éreztem, hogy szorongok emiatt” – mesélte a televíziós, aki édesanyaként is fontosnak tartja, hogy tudatosságra is neveljék a gyerekeket: csak úgy tudják ugyanis megvédeni magukat, ha tisztában vannak a jogaikkal, és tudják, kihez fordulhatnak segítségért.

A Telenor és UNICEF kampánya a bántalmazás megelőzésére hívja fel a figyelmet. Fontos, hogy a bántalmazott gyermekek tudják, van megoldás, ne féljenek segítséget kérni, amelyet akár az UNICEF HelpAPP mobilalkalmazását használva is megtehetnek. Az okostelefon alkalmazás bárki számára ingyenesen elérhető az UNICEF weboldalán: www.unicef.hu/helpapp

redlemon.hu

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Mézes-mustáros hús
Next articleTatán átadták a kerékpárutat