HAZA RÉGIÓ Czimbalmosné Molnár Éva Komáromban: Az összefogást kell erősítenünk

Czimbalmosné Molnár Éva Komáromban: Az összefogást kell erősítenünk

978
hirdetés
 55675A különbözőségek párbeszédét, az empátia térnyerését és az összefogást kell erősítenünk, hiszen ez tett minket ezer éves államisággal rendelkező néppé Közép-Európában – jelentette ki Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete augusztus 20-án, Komáromban.

A hagyományoknak megfelelően ünnepi istentisztelettel kezdődött a komáromi Szent István napi megemlékezés: a Szent András templomban Elek László katolikus esperes és Czinke Zsolt református esperes helyettes hirdetett igét. A megemlékezés Szent István király szobránál folytatódott, ahol az ünnepséget szervező Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke, Keszegh Margit köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, Szent István példája felelősségre int, hogy mit hagyunk a következő nemzedékre, és arra figyelmeztet, hittel és alázattal lehet csak a közösség ügyét szolgálni. Felidézte, 2007-ben még csak egy emlékoszlop állt ezen helyen, két évvel később azonban sor kerülhetett Szent István lovas szobrának leleplezésére, s azóta a komáromiak minden évben itt emlékeznek meg az államalapításra.

Mi, magyarok a megmaradó, államalkotó nemzetek közé tartozunk
Szent István király felismerte, hogy a kereszténység felvétele, az erős államszervezet kiépítése és az európai életforma mintájának átvétele a magyarság megmaradásnak feltétele – jelentette ki Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, aki szerint első királyunk hatalmas szervező munkájának volt köszönhető, hogy a 895-ben elfoglalt új haza modern, keresztény európai állammá vált, s amely így elég erős volt ahhoz, hogy megvédje és fenntartsa magát.

A komáromi megemlékezés ünnepi szónoka beszédében rámutatott, Szent Istvánt és az akkor élt magyarokat az tette naggyá, hogy élni tudtak az államalapítás lehetőségével. „Ez más népek számára is adott volt, ám azokat, akik nem éltek vele, szétmorzsolta a történelem. Nem kis büszkeség, hogy mi magyarok a megmaradó, államalkotó nemzetek közé tartozunk” – fogalmazott.

Őrizzük és védjük meg azt, amit elődeink felépítettek
„Azt, hogy mi magyarok nem morzsolódtunk fel és nem olvadtunk be, államférfiak hosszú sorának köszönhetjük, s ebben a sorban első helyen Szent István királyunk áll” – fejtette ki Czimbalmosné Molnár Éva, aki szerint István király legnagyobb érdemei közé tartozik, hogy politikai közösséget hozott létre, szilárd államot alapított, és törvényeket adott a magyar népnek.
„A mi dolgunk, hogy azt, amit ezer év keresztény magyarsága felépített, megőrizzük, megvédjük, és építsük tovább, hogy a minket váltó nemzedék munkájához is jó alap legyen” – vélekedett.

Az összefogás tett minket ezer éves államisággal rendelkező néppé
Czimbalmosné Molnár Éva szerint a magyar közösség a megosztottság idejét éli, éppen ezért „keresnünk kell az alapvető egyetértést közösségünk boldogulásának alapkérdéseiben”.

„Kompromisszumok nélkül maga István sem tudta megvalósítani államalkotó terveit. (…) Ma is közös megoldásokra van szükség a közösség időszerű kérdéseire, mert a jövő útja Közép-Európában, Magyarországon és itt, a Felvidéken is az összefogásban, az egyezségek megkötésén keresztül vezet” – jegyezte meg.
A magyarságnak „a különbözőségek párbeszédét, az empátia és a bölcsesség térnyerését, az összefogást kell erősítenie, hiszen ez tett minket ezer éves államisággal rendelkező néppé Közép-Európában” – hangsúlyozta.

Az ünnepségen, melyet a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület és Palatinus Polgári Társulás szervezett, Elek László római katolikus esperes és Czinke Zsolt református esperes helyettes megáldotta és megszentelte a Komáromba Szolnokról érkező, a Kárpát-medencében élő magyarok összetartását szimbolizáló Magyarok Kenyerét, melyet zentai, beregszászi, sepsiszentgyörgyi, komáromi és szolnoki pékek sütöttek. Az ünnepség végén számos helyi civil és politikai szervezet helyezett el koszorút Szent István szobránál.
Tekintse meg Képgalériánkat ITT>>.

lm, Felvidék.ma
Fotó: mti

hirdetés
Previous articleIdőszerű munkák a kertekben
Next articleTata: Zenei csemege Ausztriából