HAZA BELFÖLD Csupán az északi térséget állítja fejlődési pályára a kormány

Csupán az északi térséget állítja fejlődési pályára a kormány

1378
hirdetés

A szlovák kormányfő első kormányzásának idején a főváros és Kassa összekötését az északi D1-es autópályán 2010-re ígérte. Az előző kormány közlekedési minisztere 2016-ra módosította az időpontot. A közlekedési tárca mai vezetése nagyon óvatos az autópálya befejezésének időpontját illetően. Eközben a szakemberekkel együtt mi sem látjuk a reális határidőt 2022-nél korábbinak.

2013-at írunk, hat éve, 2007-ben tehát a kormány legalább tizenkét évet „tévedett”. Miért okoz ez számunkra akkora problémát?  A közúthálózat fejlesztése tekintetében az északi D1-es autópálya abszolút elsőbbséget élvez. Az összes többi érdemben csak annak befejezését követően kerülhet sorra.
Ezt bizonyítja a közlekedési tárca néhány hónapja meghozott döntése, a kivitelezésre kerülő autópályák és gyorsforgalmi utak listájáról törölte a déli, R7-es gyorsforgalmi út első két szakasza építésének az elkezdését. Az eredeti tervek alapján az első két szakasz megvalósítását idén és jövőre kellett volna elkezdeni. Emellett az R2-es délkeleti gyorsforgalmi út építését Zólyom és Kassa között Losonc, Rimaszombat, Rozsnyó érintésével már az idén be kellett volna fejezni.  Vagyis az MKP kezdeményezésére felépült 3 elkerülő szakaszt kellett volna réges-régen összekötni és az építkezést folytatni keleti és nyugati irányban.  A három elkerülő szakaszon kívül semmi sem épült fel.
A korszerű közutak, autópályák és gyorsforgalmi utak a gazdaság ütőerei. Amerre haladnak, ott tapasztalható gazdasági fellendülés, ott telepednek le a munkahelyteremtő beruházások. Az ország déli és keleti térségét viszont mindezek messze elkerülik. Egyetlen kivételt képez az épülő R4-es észak-déli gyorsforgalmi út, amely Kassát érinti. A Csallóköztől keleti irányban egészen a Bodrogközig húzódó terület viszont hátrányos helyzetű, leszakadó térséggé vált. A mai kormányt a jelek szerint a kialakult helyzet nem érdekli, képtelen orvosolni a súlyos problémákat.
Ha szívén viselné a déli és keleti térségek felzárkózásának jogos igényét, nem szüntette volna meg az R7-es gyorsforgalmi út kivitelezését és tavalyi, Poltáron megfogalmazott ígéretéhez híven hamarosan hozzálátna az R2-es, délkeleti gyorsforgalmi út építéséhez. De nem ezt teszi. Csupán az északi térség és a Vág mente fejlődését támogatja, miközben az ország gazdasági egyensúlytalansága tovább erősödik.

Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke

hirdetés
Previous articleBeatrice: 35. születésnapi koncert sztárvendégekkel
Next articleA közép-kelet-európai ipariingatlan-piac lefedettsége felzárkózott a nyugati átlaghoz