Kezdőlap BELFÖLD Csökkent az egyéni vállalkozók száma, de nőtt a társas vállalkozásoké Szlovákiában

Csökkent az egyéni vállalkozók száma, de nőtt a társas vállalkozásoké Szlovákiában

1518
MEGOSZTÁS

Negyedével csökkent az egyéni vállalkozók száma az elmúlt tíz évben Szlovákiában, ahol eközben a társas vállalkozásoké mintegy felével nőtt – derült ki a Szlovák Takarékpénztár elemzéséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

    A tavalyi év végén Szlovákiában a Statisztikai Hivatal (SÚSR) mintegy 304 ezer egyéni vállalkozót tartott számon, ami egy negyedével kevesebb, mint 2009-ben. Ugyanebben az időszakban a jogi személyek, társas vállalkozások száma 266 ezerre nőtt, ami közel ötven százalékos emelkedést jelent.
    “Az egyéni vállalkozások számának csökkenése Szlovákiában egyebek mellett azzal függ össze, hogy továbbra is magasak az adó és járulékterhek” – vélekedett a jelenséggel kapcsolatban Lenka Buchlakova, az SLSP elemzője. Hozzátette: a vizsgált időszakban az egyéni vállalkozók egy része alkalmazotti viszonyba került vagy kft.-t alapított.
    A banki elemzésben közölt statisztikai adatokból kiderül, hogy az elmúlt tíz évben nem állt be jelentős változás abban, hogy a szlovákiai egyéni vállalkozók mely gazdasági területeken tevékenykedtek. A tavalyi év végén a szlovákiai egyéni vállalkozók negyede az építőiparban dolgozott, ezt 20 százalékos részesedéssel a kiskereskedelem követte, majd 16 százalékkal az ipar.
    Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió (EU) tagállamai közül számbelileg a legtöbb egyéni vállalkozó Olaszországban és Görögországban van. Az egyéni vállalkozók aránya Görögországban az összes vállalkozás mintegy harmadát, Olaszországban pedig mintegy ötödét teszi ki. Mindkét országban az egyéni vállalkozók túlnyomó többsége az idegenforgalomban dolgozik.


MTI

kép: pixabay

hirdetés