HAZA BELFÖLD Csökkent a Szlovákiában menekültstátusért folyamodók száma

Csökkent a Szlovákiában menekültstátusért folyamodók száma

754
hirdetés

A múlt évhez és a korábbi évekhez képest is csökkent idén Szlovákiában a menekültstátusért folyamodók száma, november végéig 413 főt tett ki – derült ki a szlovák belügyi tárca mellett működő migrációs hivatal statisztikáiból.

Tavalyhoz képest azoknak is csökkent a száma, akiknek megítélték a menekültstátust. Az idén eddig 15 ember kapott menekültstátust, míg tavaly a 732 kérelemből 32-t bíráltak el pozitívan.
A migrációs hivatal utóbbi húsz évet feldolgozó statisztikái szerint a Szlovákiában menekültstátusért folyamodók száma 2004-ben érte el eddigi maximumát, azóta csökkenő tendenciát mutat. Míg 2004-ben még csaknem 11 és fél ezren folyamodtak menekültstátusért Szlovákiában, két évvel később számuk ennek negyedére esett vissza, s a tavaly kimutatott enyhe emelkedést leszámítva folyamatosan csökken.
Azoknak a személyeknek a száma, akiknek a hivatalos szervek megítélték a menekültstátust, nem mutat nagyságrendbeli változást az ország 1993-as önállósodása óta. A menekültstátust megkapók száma az utóbbi két évtizedben abszolút értékben és a menekültstátusért folyamodók számához viszonyított arányában is 1995-ben volt a legmagasabb.
A vizsgált időszakban összesen beadott közel 57 ezer hatszáz kérelem közül 620 esetben ítélték meg a menekültstátust a kérelmezőnek a szlovák hatóságok, s a kérelmezők közül eddig 220-an kaptak szlovák állampolgárságot. A menekültstátusért folyamodó személyek túlnyomó többsége már évek óta Afganisztánból, Szomáliából és Eritreából érkezik az országba.

MTI

hirdetés
Previous articleKalifornia ege alatt (1.rész)
Next articleIsmét csökkent a szlovák vasút utasforgalma