HAZA GAZDASÁG Csökkent a Mol szlovák leányvállalatának nyeresége

Csökkent a Mol szlovák leányvállalatának nyeresége

990
hirdetés

Éves szinten 76 százalékkal, 41 millióról, 10 millió euróra esett vissza a Mol szlovákiai leányvállalatának, a Slovnaftnak a nettó nyeresége az idei év első három hónapjában – közölte az olajipari vállalat sajtóosztálya az MTI-vel kedden.

    Az első negyedévben a vállalat bevétele a tavalyihoz képest gyakorlatilag változatlan maradt, 1,1 milliárd eurót tett ki.
    A vállalat közlése szerint a gazdasági eredményeik alakulását főként az befolyásolta, hogy az Európai Unió piacain tovább csökkent a kereslet az olajipari és petrolkémiai termékek iránt, valamint a nyereség visszaesésében a valutaárfolyamok alakulása is szerepet játszott.
    „Az év kezdete megerősítette konzervatív várakozásainkat. Az olajipari termékek iránti keresletre rányomta bélyegét a régió és a szélesebb európai piac alacsony gazdasági aktivitása” – mondta Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója a közlemény szerint. Hozzátette: az olajipari termékek fogyasztását negatívan befolyásolta a hosszú tél is, amely korlátozta a háztartások valamint az ipar, az építőipari ágazat, a nemzetközi fuvarozás és a mezőgazdaság részéről megnyilvánuló keresletet.
    A kőolaj-finomító a vizsgált időszakban 3 százalékkal, 1,31 millió tonnára növelte olajipari termékeinek eladását. Ez a vállalat szerint az export terén megnyilvánult fokozott aktivitásnak volt köszönhető, a külföldi értékesítést az előző évihez képest 8 százalékkal, közel egymillió tonnára növelte a vállalat. A Slovnaft az exportpiacokon értékesítette az eladott termékek mintegy 76 százalékát.
    A Mol szlovákiai leányvállalata, 2013 első negyedévében 1,37 millió tonna kőolajat dolgozott fel a pozsonyi kőolaj-finomítójában, ez 5 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A benzin előállítása éves szinten 2 százalékkal, a gázolajé 6 százalékkal, az egyéb petrolkémiai termékeké 4 százalékkal esett vissza.

MTI

hirdetés
Previous articleTata: A Tó-futás eredményei
Next articleMeghívó a lovas színházba