HAZA GAZDASÁG Csökken a társasági nyereségadó Szlovákiában (de szinte mindenki fizetni fog valamilyen adót…talán)

Csökken a társasági nyereségadó Szlovákiában (de szinte mindenki fizetni fog valamilyen adót…talán)

1098
hirdetés

A társasági nyereségadó mértékét 23 százalékról 22 százalékra csökkentené a szlovák kormány – közölte a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági lap csütörtökön a pénzügyi tárcára hivatkozva.

    Az adócsökkentéssel a jövő évi költségvetés tervezete is számol, tehát a változtatás várhatóan január elsejei hatállyal léphet életbe. A jövő évi költségvetés tervezetéről csütörtökön délután tárgyal Robert Fico kabinetje.
    A társasági nyereségadót az idén januártól emelte Robert Fico kormánya 23 százalékosra a korábbi 19 százalékról. A gazdasági elemzők és a vállalkozók részéről is sokat bírált intézkedéstől, ebben az évben 300 millió euró többletbevételt várt a kabinet. Az, hogy az intézkedés milyen mértékben váltotta be a hozzá fűzött reményeket csak jövő tavasszal, az idei adóbevallások számainak ismeretében derül majd ki. Tény viszont, hogy a korábbi intézkedés következtében a visegrádi négyek csoportjában Szlovákia az az ország ahol a legmagasabb a társasági nyereségadó mértéke, s még a jelzett adócsökkentést követően is az marad.
    A társasági adó mértékének várható csökkentése nem, időpontja viszont meglepetésnek számít. A kormány ilyen terveire Peter Kazimír pénzügyminiszter korábban már több alkalommal is utalt, viszont azt mindig a gazdaság teljesítményének javulásához kötötte. Ennek tükrében az adócsökkentés bevezetésének időzítése ellentmondásosnak tűnhet, hiszen még csak két hete, hogy a szlovák központi bank korábbi prognózisához képest javította az idei, de rontotta a jövő évi GDP-növekedési előrejelzését.
    A HN úgy tudja: az adócsökkentés mellett egy úgynevezett vállalati licensz bevezetésével is számol a szaktárca, ez egy minimális járulék lenne, amelyet a veszteséget kimutató és így adót nem fizető vállalatoknak kellene befizetniük az államkasszába. A tervezett új típusú adóteher mértéke egyelőre nem ismert.

MTI

hirdetés
Previous articleSólyom Airways: nincs befektető, nem fizettek bért
Next articleJóváhagyta a 2014-es költségvetés tervezetét a szlovák kormány