HAZA KÜLFÖLD Csíksomlyói búcsú – Százezrek gyűltek össze a csíksomlyói nyeregben

Csíksomlyói búcsú – Százezrek gyűltek össze a csíksomlyói nyeregben

1161
hirdetés

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesülnek a zarándokok.

    

Csíkmadaras, 2015. május 23. A csíksomlyói búcsúra tartó felcsíki zarándokok Csíkmadaras határában 2015. május 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Csíkmadaras, 2015. május 23.
A csíksomlyói búcsúra tartó felcsíki zarándokok Csíkmadaras határában 2015. május 23-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, amely elől aztán felkapaszkodtak a hegynyeregbe. A keresztaljáknak nevezett, kereszt alatt vonuló csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a zarándokok érkeztek. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet.
    A szentmise kezdése előtt a szervezők Fülöp-szigetekről és Kongóból érkezett zarándokokat is bejelentettek. A zarándoklatra megérkezett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.
    A szentmise ünnepi szónoklatát idén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondja. Számára a lengyelországi Czestochowa pálos szerzetesei készítettek kimondottan erre az alkalomra egy miseruhát, amelynek melli részén a csíksomlyói szűzanya képe, hátoldalán pedig a czestochowai Fekete Madonna képe található.
    Az idei búcsú jelmondata, az „Oltalmad alá futunk” a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet a csíksomlyói Mária kegyszobor készítésének 500. évfordulója alkalmából hirdettek.


MTI

hirdetés
Previous articleSortáncjárás Gútán
Next article100 megapixeles fotókat készít az új mobil