HAZA KÜLFÖLD Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

262
hirdetés

Négyen meghaltak és több mint húszan megsérültek egy súlyos vasúti balesetben szerdán röviddel éjfél előtt a kelet-csehországi Pardubicében, egy expressz- és egy tehervonat ütközött össze frontálisan – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió. A négy halálos áldozat között van két ukrán nő, ketten pedig cseh állampolgárok.

AP Photo/Stanislav Hodina

    A szerencsétlenség okait már egy különbizottság, a vasúti ellenőrzés és a rendőrség is vizsgálja. A vasúti ellenőrzés előzetesen megállapította, hogy a Pardubice-Centrum pályaudvarnál a RegioJet szerelvénye a világító tilos jelzés ellenére haladt tovább, majd összeütközött a tehervonattal. Petr Kupka közlekedési miniszter az X-en azt írta, hogy ennek ellenére nem lehet kizárni a műszaki hibát sem. A közelmúltban felújított pályaudvar előtt ugyanis már fel van szerelve, de egyelőre nincs hivatalosan üzembe helyezve az a biztosító rendszer, amely hasonló problémák felmerülése esetén automatikusan leállítja a vonatokat. A rendszer tesztelése viszont már folyamatban van.
Három ember sérülése közepesen súlyos, a többieké könnyebb – közölte éjjel a helyszínen újságírókkal Vít Rakusan belügyminiszter. Egy későbbi közlés szerint viszont legkevesebb öten vagy hatan szenvedtek közepesen súlyos sérüléseket.
A sérültek többségét a kiérkező tűzoltóknak és mentőknek elég volt a helyszínen ellátniuk, de több mint huszonöt embert a közeli kórházakba kellett szállítani. A két mozdonyvezető túlélte az ütközést, csak egyikük sérült meg könnyebben, őt kórházban ápolják – mondta Martin Kupka.
Az anyagi kár az első becslések szerint meghaladja a 110 millió koronát (1760 millió forint).
A RegioJet magántársaság expresszvonata Prágából az ukrajnai Csap felé tartott, amikor a Pardubice-Centrum vasútállomáson összeütközött a tehervonattal. A személyszállító vonaton, amelynek a mozdony utáni első kocsija kisiklott és az oldalára dőlt, összesen több mint 380-an utaztak. Aki nem sérült meg, azt autóbusszal szállították tovább. A tehervonat vegyi anyagokat szállított, de a mozdony utáni első két vagon üres volt, így semmiféle környezeti veszély nem keletkezett, csak anyagi kár – mondta Vendula Horáková, a pardubicei mentők szóvivője újságíróknak.
A baleset következtében leállt a forgalom a Prágából keletre, Brno és Ostrava felé vezető kiemelt vasútvonalakon. A hivatalos közlemény szerint a közlekedés a fontos pardubicei vasúti csomóponton várhatóan egész csütörtökön szünetelni fog. A személyszállítást a vasút ezen szakaszain egyelőre autóbuszokkal oldják meg. A RegioJet bejelentette: a társaság kész kártérítést fizetni a baleset minden kárvallottjának. Petr Fiala miniszterelnök még az éjjel kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.

MTI

hirdetés