HAZA KÜLFÖLD Csehország nem tervezi betiltani az ukrán gabona behozatalát

Csehország nem tervezi betiltani az ukrán gabona behozatalát

485
hirdetés

Csehország egyelőre nem tervezi az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának betiltását – közölte Zdenek Nekula cseh mezőgazdasági miniszter hétfőn Prágában.

Illusztráció, Pixabay

    Zdenek Nekula kijelentette: úgy véli, hogy a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia által bevezetett behozatali tiltások ellentétesek az egységes európai uniós piac működésével és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) alapszabályzatával. A lengyel, a magyar és a szlovák hatóságok intézkedéseiket országaik piacának és fogyasztóinak védelmével indokolták.
„Az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának kérdését a hét végén megvitattam Janusz Wojciechowskyval, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosával. Egyértelműen megerősítette, hogy ezek az egyoldalú tiltások elfogadhatatlanok, ezért a témával a szakminiszterek április 25-én foglalkozni fognak” – mondta Zdenek Nekula.
Az ázsiai körúton lévő Petr Fiala cseh miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Csehország számára ez a téma „nem annyira intenzív”, mint az Ukrajnával határos országok számára. „Az Ukrajnával szomszédos országok azért léptek, mert az ukrán termékek jelentősen csökkentik náluk az árakat, és konkurenciát jelentenek mezőgazdaságaik számára” – mondta a kormányfő újságíróknak. Szerinte Csehországban más a helyzet. „Mi olyan lépéseket teszünk, amelyek csökkenthetik az árakat, és ezzel szolgálatot teszünk a lakoságunknak” – tette hozzá Petr Fiala.
Csehország ugyanakkor megszigorította az országba érkező, illetve az országon áthaladó élelmiszerek ellenőrzését, hogy kiszűrje a problémákat. „Eddig nem találtunk veszélyes mintákat” – mutatott rá Zdenek Nekula.


MTI

hirdetés
Previous articleNárciszok napja: A daganatos betegek megsegítésére gyűjt a Rákellenes Liga
Next articleKörnyezetpolitikai Intézet: Leginkább a Csallóközt fenyegeti az aszály