HAZA BELFÖLD Cseh nyelvű műsorért kapott büntetést egy szlovák kereskedelmi televízió

Cseh nyelvű műsorért kapott büntetést egy szlovák kereskedelmi televízió

840
hirdetés

Pénzbüntetést szabott ki a pozsonyi Joj kereskedelmi televízióra a szlovák televíziós és rádiós tanács, mert egy csak cseh nyelven hallható, szlovák feliratozás nélküli műsorral megsértette a szlovákiai műsorszórásról szóló törvényt.

    Ez az első eset, hogy a cseh nyelv használata miatt büntetést kapott valamilyen média Szlovákiában – adta hírül a Novinky.cz prágai hírportál szerdán.
    A kereskedelmi televíziónak 200 eurós – 60 ezer forintos – büntetést kell fizetnie azért, hogy egy egészségügyi témájú, fogyókúráról szóló műsort teljes egészében cseh nyelvű változatban sugárzott szlovák feliratozás nélkül.
    A műsor eredetileg angol nyelvű volt. Cseh nyelvű változatát áprilisban tűzte műsorára a Joj. A televíziós és rádiós tanács szerint ezzel megsértette a hatályos szlovákiai jogszabályt, amely korlátozza és szabályozza az idegen nyelvű műsorok sugárzását a szlovákiai televíziókban és rádiókban.
    A Joj-nak szintén egy cseh nyelvű műsor miatt már 2011 októberében is meggyűlt a baja a hatósággal, de akkor a televízió egy hivatalos figyelmeztetéssel megúszta a dolgot.
    A hatályos szabályok szerint a szlovákiai televízióknak és rádióknak szlovák nyelven kell sugározniuk műsoraikat, kivételt a specifikus nemzetiségi adások, külföldi zenei műsorok, nyelvtanfolyamok képeznek. Minden idegen nyelvű műsort kötelezően szlovák nyelvű feliratozással kell ellátni.

MTI

hirdetés
Previous articleNem akarnak több Gorilla-jelentést a képviselők
Next articleTöbb százan tüntettek a pozsonyi parlament előtt a kisiskolák megmentéséért