Kezdőlap RÉGIÓ Csallóközaranyoson egy idén 250 éves épület felújítása történt meg

Csallóközaranyoson egy idén 250 éves épület felújítása történt meg

420
MEGOSZTÁS

Csallóközaranyos község 2019. november 8-án a Magyary Kossa-kúria épületében sajtótájékoztatót tartott a „Taste of Danubian Nature / A Dunamente természet ízei“ projekt keretében. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a Szlovák Köztársaság költségvetéséből, Magyar Köztársaság költségvetéséből és a projekt partnereinek saját költségvetéséből lett finanszírozva. A projekt az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg.


A projekt fő partnere az Alsó-csallóközi Falvak Társulása, a projekt további partnerei az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség (fő határon átnyúló partner, HU), Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SK), Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SK), Gönyű Község (HU), Csallóközaranyos Község (SK), Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (SK), Gönyű Horgászegyesület (HU) és Kolozsnéma Község (SK).
A projekt megvalósítása 2018. január 1-én kezdődött és 2019. december 31-ig tart. A projekt célja a kilenc projektpartner közös törekvéseként megőrizni a Dunamente mindkét oldaláról a természeti és kulturális örökséget és kihasználni ezt a vidékfejlesztés érdekében. A projekt a Natúrparkok filozófiáján alapszik, melyek célja a természeti és kulturális örökség védelme, környezetvédelmi oktatás, közvélemény és vidékfejlesztés, idegenforgalom és üdülés formálása.
A terület túlnyomó része, melyen a projekt megvalósul, a NATURA 2000 védett területhez tartozik. A projekt megvalósításába természetvédelmi és állami intézmények kapcsolódtak be, 20 szlovákiai község, 30 magyarországi község, egyesületeket, vállalkozók és a helyi lakosok.
Csallóközaranyoson egy idén 250 éves épület felújítása történt meg a projekt keretén belül. A falu legértékesebb történelmi épülete a Magyary Kossa-kúria, amely 1769-ben épült klasszicista stílusban. Az épületet Magyary Kossa Mihály és István építtette. A XIX. Század második felében az ingatlan a Beniczky család tulajdonába került. Az L alaprajzú földszintes kúria bolthajtásos verandás stílusban épült, melyet később 1867-ben felújítottak. A II. világháború utáni időkben a család megmaradt tagjai elhagyták az akkori Csehszlovákiát, ami után állami használatba került az épület, s évtizedeken keresztül orvosi rendelőként szolgált. A Magyary Kossa-kúria a későbbiekben a község tulajdonába került, így lehetőség nyílt pályázati kiíráson keresztül pénzeszközt kérni ezen történelmi épület felújítására, hogy az utókor számára továbbra is fennmaradjon.
2017-ben a község részben sikeresen pályázott az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretén belül, és 165.662,81€ értékű támogatásban részesült. Mivel a felújítandó épület összköltségvetése 354.000,00 euró volt a képviselőtestület úgy döntött, hogy a hiányzó összeget saját költségvetésből finanszírozza.
A felújított épület néprajzi múzeumként fog működni, mely őrzi a község valamint a régió történelmét és az itt élők munkásságát helytörténeti gyűjtemény formájában, továbbá kulturális és környezetvédelmi események színhelyeként fog szolgálni.
A sajtótájékoztatón Varjú Éva mérnöknő, Csallóközaranyos polgármestere ismertette a projekt céljait, az elvégzett tevékenységeket valamint az elért eredményeket. Az eseményt nagy érdeklődés kísérte. Az eseményen részt vettek az önkormányzat dolgozói, képviselőtestület tagjai, a helyi oktatási intézmények, polgári társulás, Református egyházközösség, a helyi érdekszervezetek képviselői, projektpartnerek valamint az épület átalakítását megtervező építészmérnök is. A kivitelező cég vezetője képdokumentáción keresztül bemutatta az épület felújításának folyamatát, majd a polgármesternővel és a projekt tervezőjével közösen vágták át a szalagot, mely a „Vidéki ház” ünnepélyes átadását szimbolizálta. A Református egyházközösség képviselője imát mondott és áldást kért a felújított épületre valamint a település lakosaira. Az eseményt a helyi női énekcsoport és gyermek néptánccsoport előadása tette színesebbé. Ezt követően megnyitásra került a kiállítás mely a település történelmét, lakosságának életét, hagyományait, régi mesterségeit mutatja be, valamint a helyi amatőr művészek és az alapiskola tanulóinak munkái is bemutatásra kerültek.

 

skhu.eu

fotók az eseményről itt:

https://www.facebook.com/pg/dunataj.sk/photos/?tab=album&album_id=2559621547452660

hirdetés