HAZA BELFÖLD Csak Pozsony megyében nőtt a munkanélküliség tavaly

Csak Pozsony megyében nőtt a munkanélküliség tavaly

774
hirdetés

Szlovákia nyolc megyéje közül egyedül a Pozsony megyében nőtt a munkanélküliség szintje a tavalyi évben, bár még így is jóval alatta maradt az országos átlagnak – derült ki a szlovák szaktárca aktuális adataiból.

    A munkanélküliek aránya Szlovákiában a tavalyi év utolsó hónapjában országos átlagban 13,5 százalékos volt, ez a novemberi adatokhoz képest stagnálást, éves szinten viszont 0,94 százalékpontos csökkenést mutatott.
    A munkanélküliségi arány éves szintű alakulása, az ország egyes régióira lebontva, mint rendszerint, ezúttal is lényeges eltéréseket mutatott, viszont hosszú idő után először hozott negatív eredményeket a foglalkoztatás terén hagyományosan élen járó Pozsony megye számára. A gazdasági és ipari szempontból egyaránt legfejlettebbnek számító Pozsony megyét leszámítva ugyanis az ország összes régiójában csökkent éves szinten a munkanélküliek aránya decemberben, ugyanakkor a fővárosban és a környékén nőtt.
    A vizsgált időszakban a legnagyobb mértékben, az országos átlagnál jóval magasabb munkanélküliségi mutatókkal rendelkező észak-szlovákiai, Zsolna megyében csökkent a munkanélküliség, éves szinten 2,55 százalékponttal, 18,26 százalékra. Ellenben az országos szinten legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező Pozsony megyében ugyanebben az időszakban 0,45 százalékponttal nőtt a munkanélküliségi arány és így elérte a 6,17 százalékot. Az egyes régiók közül tavaly decemberben a kelet-szlovákiai Eperjes megyében volt a legmagasabb a munkanélküliek aránya, 1,31 százalékpontos éves szintű csökkenés után 19,35 százalékot tett ki.
    Banki elemzők szerint annak hátterében, hogy a vizsgált időszakban egyedül Pozsonyban és környékén emelkedett a munkanélküliek aránya, több befolyásoló tényezőt kell látni. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy a régióban az országos átlagot jóval meghaladja a szolgáltatások szegmensében foglalkoztatottak aránya, s ebbe az ágazatba csak később gyűrűzik be a gazdaság többi részében már tapasztalható élénkülés. Szakértők szerint a másik legfontosabb ok az, hogy a pozsonyi régió – éppen a viszonylag jó munkanélküliségi mutatói miatt – nem igényelhet sem állami, sem EU-s munkahelyteremtő támogatásokat.

MTI

hirdetés
Previous articleBércsökkentésre készül a Volkswagen szlovák leányvállalata
Next articleEgyeseknek életszemlélet, másoknak nyűg?