HAZA SJG Cornides István Matematika-Fizika Emlékverseny eredményhirdetése a Selye János Gimnáziumban

Cornides István Matematika-Fizika Emlékverseny eredményhirdetése a Selye János Gimnáziumban

625
hirdetés

Éles eszű felvidéki és magyarországi középiskolások mérhették össze tehetségüket a komáromi Selye János Gimnázium aulájában 2022. november 25-én. A Cornides István Matematika-Fizika Emlékversenyt a gimnázium  tanárai hívták életre.

Dr. Kalácska József, az öregdiákok baráti körének alelnöke, Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója, RNDr. Bukor Emőke és Hevesi Anikó, a gimnázium matematika-, illetve fizikaszakos tanárai.

Cornides István 1920. december 7-én a felvidéki Komjáton született. Tehetségét nyolc évig a komáromi bencés gimnáziumban csiszolta. Saját erejéből a tömegspektrometria világszerte ismert kutatójává küzdötte fel magát. A jeles matematikus-fizikus 1968-tól nagy áldozatvállalással segítette a fizika és kémia oktatását a volt Nyitrai Pedagógiai Főiskolán, ahol 1990-től vendégprofesszorként tanított, és a komáromi Magyar Tannyelvű Gimnáziummal is rendszeres kapcsolatban állt. Cornides Istvánról a verseny megnyitóján dr. Morvay László, a nyitrai Konstantin filozófus egyetem nyugalmazott egyetemi docense emlékezett meg.

Az 1. és 2. évfolyam díjazottjainak Hevesi Anikó tanárnő adta át a díjat.

2001-ben a komáromi Selye János Gimnáziumban a hetvenes évek óta zajló szellemi diákviadalt Cornides István Matematika-Fizika Emlékversenynek nevezték el, amelyen évente több tucat felvidéki és magyarországi középiskolás négy kategóriában vesz részt.

A 3. és 4. évfolyam díjazottjainak RNDr. Bukor Emőke tanárnő adta át a díjat.

A szellemi bajnokság díjkiosztó ünnepségére idén is a Magyar Kultúra Napja közeledtével, január 20-án került sor RNDr. Bukor Emőke tanárnő, a gimnázium matematika tantárgybizottságának elnöke és Hevesi Anikó tanárnő, a gimnázium fizika tantárgybizottságának elnöke vezetésével. Az 1. helyezettek Cornides Istvánné, a 2. és 3. helyezettek A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Körének ajándékát kapták. A díjakat dr. Kalácska József, az öregdiákok baráti körének alelnöke – Cornides Istvánné megbízásából –, a Selye János Gimnázium nevében pedig Andruskó Imre, igazgató adták át.

A díjazottak (balról): Csolti Ákos, Szeidemann Márton, Rossz Koppány, Németh József, Szilágyi Barnabás, Vitálos Eszter Tünde és Ďurčovič Ádám.
 1. évfolyam
 2. Antal Barnabás – Szent István Gimnázium, Budapest
 3. Nagy Nándor – Szent István Gimnázium, Budapest
 4. Ďurčovič Ádám – Selye János Gimnázium, Komárom
 5. évfolyam
 6. Németh József – Bencés Gimnázium, Pannonhalma
 7. Szilágyi Barnabás – Bencés Gimnázium, Pannonhalma
 8. Bóna Alexander – Szent István Gimnázium, Budapest
 9. évfolyam
 10. Rossz Koppány – Eötvös József Gimnázium, Tata
 11. Vitálos Eszter Tünde – Selye János Gimnázium, Komárom
 12. Káli Balázs – Szent István Gimnázium, Budapest
 13. évfolyam
 14. Csolti Ákos – Szent István Gimnázium, Budapest
 15. Szeidemann Márton – Eötvös József Gimnázium, Tata
 16. Barna Benedek – Szent István Gimnázium, Budapest

Mindenkinek szívből gratulálunk!

A díjkiosztó a tanári szobában zajlott.

2023 novemberében is nagy szeretettel várjuk a Felvidék és magyarországi középiskolák diákjait a Cornides István Matematika-Fizika Emlékverseny következő fordulójára.

Oklevelek

-sjg-

Fotók: Fehér Erzsébet és Nagy András

hirdetés
Previous articleAz operettkirály című dokumentumfilm észak-komáromi bemutatóján jártunk
Next articleUkrajnai háború – Zaporizzsja és Donyeck környékén előrenyomulásról számolt be az orosz katonai szóvivő