HAZA AUTÓVILÁG Citroën Berlingo Multispace 1.6 HDi Best Collection: Búcsú a kubizmustól

Citroën Berlingo Multispace 1.6 HDi Best Collection: Búcsú a kubizmustól

3631
hirdetés

02Ezt az úgynevezett modul egyterű kategóriát tulajdonképpen fuvarozásra találták ki, ezért kezdetben nem sokat adtak a formára: a Renault Kangoótól a VW Caddyig minden idetartozó jármű egy nagy doboz volt, és kész. Hogy ma mennyire más a helyzet, azt talán éppen az osztályteremtő Citroën Berlingo bizonyítja a legékesebben. A felfrissített autót ötszemélyes karosszériával, a második leggazdagabb Best Collection szereltségben és az erősebbik dízelmotorral teszteltük.

Alaktan

Ha alapforma alatt ezúttal kizárólag a maximális belső térre irányuló törekvést értjük, akkor tulajdonképpen maradt. Éppen csak a doboz nincs már hozzáragasztva az utasfülkéhez, hanem harmonikus egységet alkot vele. Esetünkben az ablakok formája is enyhíti a kubista hatást, a hátsó szélvédőt is beleértve. A maszk teljesen személyautós, de a vizuálisan terepesítő (és itt már alapáras) XTR csomagnak köszönhetően akár egy SUV-n is elmenne. Egy másik hasonló, úgynevezett „rosszutas” pakk is az alapszereltség része, amely 15 cm-re növeli a hasmagasságot, és 186-ra a jármű teljes magasságát. Igen impozánsak a kanyarba is világító ködlámpák házai, a LED-es nappali fények pedig már egy szinttel lejjebb az autó standardját alkotják. Hátul a lámpák sötét tónusú kerete a legnagyobb újdonság, a tetősínek pedig e szinttől kezdve alapárasak.

Belvilág

Az új – esetünkben kétszínű, sportos mintázatú – üléskárpitok kellemesek, az öt önálló fotel ülőlapja azonban egységesen rövid. A műanyagok inkább kemények, mint zsírosak, de illenek az autó jellegéhez. A magasra telepített váltókar jól kézre áll, a vezető előtti műszerek áttekinthetőek. Divatjamúltabb megoldás a középső monokróm kijelző, na meg az alatta levő klíma- és rádiópult; a szellőzőnyílásokkal-aprópénztartókkal együtt egy régimódi hordozható rádióra emlékeztet. A volán és a vezetőülés magassága állítható, utóbbié meglehetősen tág keretek között. Az utastér hátsó része ezen a szereltségi szinten már két tolóajtón át közelíthető meg, az aszimmetrikus hátsó ajtók viszont felárasak voltak (150 €). A térkínálat és a rakodókapacitás pedig – természetesen – lenyűgöző. A fő csomagtér például a kalaptartó alatt is majd’ háromnegyed köbméteres, de ha felszereljük az alapáras térelválasztó hálót, a plafonig pakolhatunk; ezt már 1350 liternyi térfogatot jelent. És még csak most jön az ülésekkel való manipuláció, jelesül az összehajtogatásuk, előrebillentésük vagy a teljes kiszerelésük; ily módon 3 köbméternyi maximumig juthatunk el! Kisebb pakolóhelyből is annyi van, amennyit az autó jellege megkíván: széles polc a vezető feje felett, fedeles fiók a műszerfalon, kihúzható a sofőrülés alatt, padlózugok hátul, de az igazi bravúr a komplett kiemelhető – és minimum 7-8 liter űrtartalmú – középső könyöktartó boksz. Hasznos apróság még a hátul utazó csemeték figyelésére szolgáló panorámatükör, a standard szereltség értékesebb elemei pedig a kétzónás automata légkondi, az eső- és fényszenzor, az mp3-as rádió és a fedélzeti számítógép.

Az országúton

Tesztautónkat az 1,6-os dízelmotor erősebbik verziója hajtotta. Teljesítménye több mint elégséges egy olyan járműhöz, amelyet nem sportos száguldozásra, huszáros sprintekre és adrenalinos előzésekre terveztek. A kézi váltó (mert a 92 lovas dízelhez robotizált is van) viszont elbírt volna egy hatost is, bár a fogyasztás így is barátságos. Természetesen nem annyi, mint az itt standard 215/55 R16-os kerekekre megadott gyári 5,5, de viszonylag kevés önmegtartóztatással is befértünk 6,3 literbe. A motor zajszűrése teljességgel elfogadható, a rugózás komfortos, de nem bólogatós, éppen csak a kormány küld valamivel kevesebb visszajelzést az útról, mint amennyit egy átlagos személygépkocsié. Viszont a Citroën Berlingo – nem is az. S hogy ilyen apróságokban elmarad tőlük, azért bőven kárpótolnak egyéb tulajdonságai. Például az a bizonyos három köbméter…

 

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1560 cm3
Teljesítmény: 84 kW (115 LE)/3600min-1
Nyomaték: 270 Nm/1750min-1
Sebességváltó: ötfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 172 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 18,7 s
Csomagtér: 675–3000 l
Átlagfogyasztás (gyári adat): 5,5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,3 l/100 km
CO2-kibocsátás: 144 g/km
Ár: 15 490 euró
Az alapmodell ára: 10 990 euró

[nggallery id=28]

hirdetés