HAZA BELFÖLD Čaputová: Szlovákia az utóbbi években is komoly próbatételeken ment keresztül

Čaputová: Szlovákia az utóbbi években is komoly próbatételeken ment keresztül

302
hirdetés

Harmincéves fennállásának legutóbbi éveiben is komoly próbatételeken ment keresztül Szlovákia, és ezek próbára tették felkészültségét, ellenálló képességét, összetartását – mondta újévi beszédében Zuzana Čaputová államfő. Rámutatott, hogy a társadalom hangulatára belső konfliktusok, kétségek, bizalmatlanság nyomja rá a bélyegét, és nem képesek szót érteni egymással az eltérő nézeteket valló táborok. Ugyanakkor a társadalom többsége azt vallja, hogy pozitív változásokra van szükség, és valószínűleg előrehozott parlamenti választás lesz 2023-ban. Az emberek aggodalmaival és a változással kapcsolatban kijelentette, csakis az vár ránk, aminek a bekövetkeztét lehetővé tesszük.

FOTO TASR – Pavol Zachar

Kivételes korszakban élünk – folytatta az államfő, azt hangsúlyozva, hogy a szlovákoknak még sosem adatott meg három évtized szabadságban, demokráciában, és a saját államukban. „Ma ezt természetesnek tartjuk, és a többség azt reméli, hogy ez így is marad” – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy szemben az önállóság első éveivel, amikor az intézményrendszereket kellett kiépíteni, Szlovákia ma szuverén és elfogadott ország, tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak, az eurózónának és a schengeni övezetnek. Szavai szerint azonban a szabadságot és a biztonságot már sosem vehetjük magától értetődőnek azután, hogy tavaly februárban Oroszország megtámadta Ukrajnát, akik pedig relativizálják vagy megkérdőjelezik az ukrán nép szenvedését, részeseivé válnak ennek a kegyetlenkedésnek.
Az aktuálpolitikai helyzet kapcsán kitért a kormány visszahívására is. „A társadalom döntő többsége egyetért abban, hogy pozitív változásokra van szükség. Valószínűleg előrehozott parlamenti választás lesz. A változás sokak számára a társadalom további fejlődésével kapcsolatos aggodalmakat jelenti. De csakis az vár ránk, aminek a bekövetkeztét lehetővé tesszük” – szögezte le a köztársasági elnök.
Azzal kapcsolatban, hogy harminc év után merre kellene továbblépnie az országnak, Čaputová a biztonságot emelte ki, továbbá egy olyan államot, ahol az igazságszolgáltatás mindenkire egyformán vonatkozik. Emellett az embereknek tudniuk kell, hogy nehéz helyzetben támaszkodhatnak az államra, és az jobbá teszi az életüket, a politikusoknak pedig irányítaniuk kell az országot, nem káoszba sodorni. Hozzátette, az államnak képesnek kell lennie arra, hogy mérsékelje az egész világot sújtó válságok hatásait. A társadalomban csökkenteni kell a gyűlölködést, és olyan országra van szükség, ahova az emberek visszatérnek, nem pedig külföldre menekülnek onnan. „Nincs egyszerű recept arra, hogyan építsünk ki egy ilyen országot. Becsülettel folytatni kell az utunkat, de nyitottnak kell lennünk másokra és a világra. És tárgyalnunk azokkal, akikkel lehet” – jegyzete meg az államfő. Azt is hozzátette, semmiben nem kérdőjelezi meg és nem veszélyezteti a saját identitásunkat, ha nyitottak vagyunk tőlünk különböző emberek megismerésére. „Ha a másság csupán emberi mivoltunknak egy másik megnyilvánulása, a megismerése csak gazdagíthat bennünket” – mondta.
Az államfő lehetőséget lát egy olyan társadalom létrehozására, amelyben az emberek többsége kész együttműködni és megegyezni a közös célokban, még akkor is, ha azok elérését más úton-módon képzelik el. Hozzátette, erről győződött meg az országban tett számos útja és a személyes találkozások során.
A civil szektort és a számos segítőkész embert az ország mozgatórugóinak tartja, akikre kulcsfontosságú feladat hárul ilyen nehéz időkben. Az államfő kiemelte az elmúlt évben tapasztalt szolidaritást és emberi hozzáállást a rászorulókhoz. „Szlovákia legnagyobb kincse az emberekben rejlik” – hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, annál sikeresebb lesz az ország, minél jobban sikerült ezt kihasználni a közigazgatásban és az állam irányításában is.

TASR

hirdetés
Previous articleAz óév sikereiről és a további tervekről Boráros Imre színművésszel
Next articleKomáromban világra jött a 2023-as év első újszülöttje