HAZA BELFÖLD Čaputová kiírja a népszavazást egy kérdéssel,a másikról az Alkotmánybíróság dönt

Čaputová kiírja a népszavazást egy kérdéssel,a másikról az Alkotmánybíróság dönt

590
hirdetés

Zuzana Čaputová államfő kiírja az előrehozott választásokról szóló népszavazást, legalább egy kérdéssel. Hogy a népszavazáson két kérdést tesznek-e fel, az az Alkotmánybíróságtól függ majd, amelyhez az államfő ezzel kapcsolatban fordulni fog. Ezt hétfőn jelentette be.
Azt a kérdést, amely a választási ciklus lerövidítéséről szól – akár népszavazás útján, akár parlamenti határozattal -, és az előrehozott választások kiírását érinti, biztosan felteszik a népszavazáson. Ez szerinte összhangban van az alkotmánnyal. Az államfőnek ugyanakkor kétségei vannak a másik kérdéssel kapcsolatban, amely a kormány lemondásáról szól. „Ez az alkotmányosság szempontjából vitatható” – mondta.
Ha az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy a népszavazásra javasolt kérdés rendben van, akkor a népszavazáson mindkét kérdést felteszik. Emlékeztetett: az alkotmánybíróság korábban azt közölte, hogy nem lehet népszavazással, sem más, Alkotmányban nem szereplő módon leállítani egy hatósági szerv megbízatási idejét. „Nem lehet ezt ilyen módon lerövidíteni, mert az alkotmányban ez nincs benne” – magyarázta. Szerinte az Alkotmánybíróságnak ez a kijelentése nem csak a parlamentre, de a hatósági szervekre is vonatkozik, így pedig a kormányt is érintheti.
A kormány lemondásáról szóló vitatott kérdés nem jelent automatikusan előrehozott választásokat. „A parlament összetétele megmarad, és ugyanebben a parlamentben új vagy ügyvivő kormányt nevezhetek ki” – jegyezte meg az államfő.
Čaputová megállapította: elég aláírás gyűlt össze, 381 960, és ezzel szerinte teljesült a népszavazás kiírásának feltétele. Pontosított: október 29-re, az önkormányzati választások időpontjára nem lehet kiírni a népszavazást. Függetlenül attól, hogy alkotmánybírósághoz fordul-e az egyik kérdéssel vagy sem, ezt az időpontot nem lehet elérni. A petíciót szerinte későn adták le. Az alkotmány szerint az államfőnek 30 napja van arra, hogy átszámolja és ellenőrizze az aláírásokat. Ezt követően 90 napja van a népszavazás kiírására. „Ez mind együttesen, a petíció leadásától számított 120 napon belül valósul meg. A petíciós bizottság 66 nappal az önkormányzati választások előtt adta le az aláírásokat” – magyarázta.
Az államfő arra is rámutatott, hogy az ezzel kapcsolatos törvénymódosítás óta most először kerül sor népszavazásra, és a törvény szerint már külföldről is lehet szavazni. Ezeknek az embereknek szintén meg van határozva egy időszak, amikor jelentkezhetnek. „Ha a petíciós bizottság ki akarta használni az önkormányzati választások időpontját, a petíciót jóval előbb kellett volna leadnia” – jegyezte meg Čaputová.
A kormány iránt érzett düh ellenére szerinte nem lehet figyelmen kívül hagyni az állam alapvető törvényét, a Szlovák Alkotmányt. „Ha végül csak egy kérdéssel írhatom ki a népszavazást, akkor az annak az ügyetlenségéből fog következni, aki az első számú kérdést megfogalmazta” – jegyezte meg. Hozzátette: arra számít, hogy most támadások fogják érni, és hazugságokat fognak terjeszteni arról, hogy miként tette tönkre a népszavazást.
A Smer-SD képviselői augusztus végén 406 039 aláírást adtak le az elnöki palotában a kormány megbuktatásáról és az Alkotmány módosításáról szóló népszavazás kiírása céljából. A parlamenten belüli és kívüli ellenzék a népszavazással előrehozott választásokat akar elérni.

TASR

fotó: facebook

hirdetés