HAZA HÍR-MIX Čaputová ideiglenesen Hegert bízza meg az egészségügyi tárca vezetésével

Čaputová ideiglenesen Hegert bízza meg az egészségügyi tárca vezetésével

390
hirdetés

Zuzana Čaputová államfő ideiglenesen Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfőt bízza meg az egészségügyi minisztérium vezetésével. Vladimír Lengvarský megbízását várhatóan pénteken (március 3.) vonja vissza – tájékoztatott csütörtökön az államfő.

FOTO TASR – Martin Baumann

„Szeretném megköszönni Lengvarský miniszter úrnak az elvégzett munkát, mert nagyon nehéz időszakban vette át egy nagyon bonyolult tárca irányítását és sok jó döntést hozott a járvány alatt. Tény, hogy nem minden területen sikerült egyformán teljesíteni. Ami a helyreállítási terv teljesítéséhez szükséges mérföldkövek elérését illeti, látunk bizonyos problémákat” – jelentette ki az államfő, aki csütörtökön Hegerrel és Lengvarskýval is találkozott.
Hozzátette, az elmúlt hetekben többször beszélt a kormányfővel a helyreállítási terv teljesítésével kapcsolatos csúszásokról. Azt is hangsúlyozta, a kormányfő a felelős a terv teljesítéséért és az ellenőrző jogköröket is ő gyakorolja, ezért elfogadta a személycserékre vonatkozó javaslatát. Ugyanakkor rámutatott, hogy a kormányfő és a távozó miniszter másként látja az okokat, mi vezetett a jelenlegi helyzethez, de az államfő nem döntőbíró, hogy megmondja, kinek az értelmezésében van több igazság.
Čaputová elmondta, nagyon érzékeny területről és fontos minisztériumról van szó, ezért a végrehajtó hatalom első számú képviselőjét, vagyis a kormányfőt bízta meg ideiglenesen az egészségügyi minisztérium vezetésével is. „Ez azt jelenti, hogy a kormányfő a felelős a helyreállítási tervért, és természetesen az egész minisztériumért, a szakértői csapatért és a tervért, amelyet ma meglehetősen részletesen ismertetett velem” – jelentette ki az államfő. Hozzátette, mivel ideiglenesen megbízott kormányról van szó, új minisztert nem nevezhet ki, csak a kormány valamelyik tagját bízhatja meg más tárca felügyeletével is. Heger emellett megbízott pénzügyminiszter is.
A hivatalnokkormányról azt mondta, akkor nevezi ki, ha a megbízott kormány súlyos mulasztást követ el. Jó jelnek tartja, hogy Heger kormányfőként erélyesen lép fel ilyen helyzetben, mint amilyen most az egészségügyi tárcánál kialakult. „Várok pár napot vagy hetet, hogy lássuk, van-e eredmény. Ha nem lesz, kész vagyok hivatalnokkormányt kinevezni” – szögezte le.
Az államfő továbbra is úgy véli, jobb lenne júniusban megtartani a parlamenti választást, de elfogadja, hogy a parlamenti képviselők többsége nem ebben a dátumban egyezett meg.

TASR

hirdetés
Previous articleRendőrség:Eljárás indult a pozsonyi rendőrakadémián meglőtt rendőrtanonc ügyében
Next articleA Selye János Gimnázium is bekapcsolódott a Kárpát-medence magyarjainak felolvasómaratonjába