HAZA BELFÖLD Čaputová: Az ideiglenes költségvetéssel mindenki veszítene

Čaputová: Az ideiglenes költségvetéssel mindenki veszítene

453
hirdetés

Zuzana Čaputová államfő keddi parlamenti országértékelő beszédében kijelentette, ha valóban ideiglenes költségvetéssel kezdi az ország a jövő évet, az mindenki számára vereség lesz. Reméli, értelmes kompromisszum születik a költségvetéssel kapcsolatos tárgyilagos és megalapozott kifogásokkal kapcsolatban. A kormány szemére vetette, hogy nem közölte, hogyan akarja elhárítani a költségvetési kiadási korlátok hiánya miatt fenyegető szankciókat és azt a veszélyt, hogy az ország emiatt a helyreállítási terv keretében nyújtott támogatásoktól esik el.

Fotó: TASR – Jaroslav Novák

Mindemellett az államfő elismerte a kormány egyes reformintézkedéseit, a főiskolai reformot és a bíróságok reformját, a nemzeti parkokról szóló törvényt, a hosszú távú gondozási stratégiát és a vállalkozói környezetet javító két intézkedéscsomagot. Hozzátette, pozitív változás történt a jogérvényesítés terén és a korrupció elleni harcban. Kiemelte a helyreállítási tervet, és az azt kidolgozó csapat munkáját a kormányhivatalban, amely a projekthez fűződő reformokat és befektetéseket hangolja össze.
Az iskolaügy kapcsán az oktatás színvonalának folyamatos emelését hangsúlyozta, és fontosnak nevezte, hogy több lényeges változást már beindította tárca, ilyen például a speciális nevelési igényű gyerekek tanítása és a tantervreform elkezdése. Az államfő kiemelte, hogy a kormány szeptembertől megemelte a pedagógusok és a nem pedagógiai alkalmazottak fizetését. „Az már kevésbé örvendetes, hogy erre csak a masszív tüntetések és a tanévkezdés elhalasztásával való fenyegetőzés nyomán került sor” – tette hozzá az államfő.

TASR

hirdetés
Previous articleElütött egy férfit, majd kilométereken át vonszolta magával az autó
Next articleA főügyészség megszüntette a Fico és más személyek ellen indított eljárást