HAZA BELFÖLD Čaputová: 2023 első felében előrehozott választásra van szükség

Čaputová: 2023 első felében előrehozott választásra van szükség

454
hirdetés

Zuzana Čaputová államfő szükségesnek tartja, hogy még 2023 első felében előrehozott választás legyen az országban, mivel a megbízott kormánynak korlátozott jogkörei vannak, emellett elő kell készíteni az állami költségvetést a következő évre. Ha nem kerülne sor előrehozott választásra ebben az időszakban, az államfő az alkotmány alapján újabb lépéseket tesz.

FOTO TASR – Martin Baumann

Az államfő arra kérte Eduard Heger (OĽANO) ideiglenesen megbízott kormányfőt és a politikai pártokat, hogy a parlament legkésőbb 2023 január végéig fogadja el az előrehozott választás kihirdetéséhez szükséges összes szükséges intézkedést.
Čaputová arra kérte a megbízott kormányt, hogy az átmeneti időszak alatt a stabilitáshoz járuljon hozzá, semmint a káosz növeléséhez. A kormányt felszólította, hogy felelősséggel éljen a korlátozott jogköreivel.
„Egyértelmű, hogy ideiglenes kormányról beszélünk, hiszen nem rendelkezik az összes szükséges jogkör felett. A politikai pártok elnökinek nyilatkozataiból pedig az is világos, hogy nincs politikai akarat új kormány összeállítására a jelenlegi parlament támogatásával” – jelentette ki az államfő.
Čaputová nem kívánt bővebben nyilatkozni a távozó kormányról. „Megtettem ezt nemrég az országértékelő beszédemben. De azt leszögezhetem, hogy kormányzásának utolsó percei is drámaiak voltak” – jelentette ki az államfő.
Szavai szerint Szlovákiában rendet kell teremteni, működőképessé tenni, és mindenekelőtt az emberek, nem pedig a politikusok problémáinak megoldásával foglalkozni. Čaputová leszögezte, mindent megtesz, hogy elősegítse az előrehozott választáshoz vezető nyugodt átmenetet.

TASR

hirdetés
Previous articleTamási Áron-emléktáblát avattak a Komáromi Jókai Színházban
Next articleRemek évet zártak az ifjú vízipólósok