HAZA KÜLFÖLD Cameron Budapesten – Brit miniszterelnök: Nagy-Britannia és Magyarország is működő Európát akar

Cameron Budapesten – Brit miniszterelnök: Nagy-Britannia és Magyarország is működő Európát akar

1225
hirdetés
Budapest, 2016. január 7. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cameron brit kormányfõ a megbeszélésüket követõ sajtótájékoztatón a Parlamentben 2016. január 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2016. január 7.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cameron brit kormányfõ a megbeszélésüket követõ sajtótájékoztatón a Parlamentben 2016. január 7-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagy-Britanniának és Magyarországnak hasonló elképzelései vannak az EU-ról, működő Európát akarnak – mondta David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután az Országházban tárgyalt magyar kollégájával, Orbán Viktorral.

    A brit kormányfő kiemelte a szubszidiaritás jelentőségét, és azt, hogy fair szabályok legyenek, egyenlő bánásmódban részesüljenek az eurózónán belüli és az azon kívüli tagállamok, továbbá, hogy tartsák tiszteletben a nemzetállamokat.
    David Cameron kijelentette: Nagy-Britanniának fontos, hogy egy megreformált Európai Unióban maradjon, és az EU-nak is fontos Nagy-Britannia, hiszen az országnak erős a gazdasága. Úgy vélte, lehetséges, hogy az Európai Tanács februári üléséig megoldást érhetnek el.
    Közölte: lehetnek olyan országok, amelyek mélyebb integrációt akarnak, de nem egy olyan unió kell, amely „elvesz tőlünk bizonyos dolgokat”. Ugyanakkor a brit miniszterelnök hangsúlyozta egyebek mellett az egységes piac jelentőségét.
    Arra is kitért, hogy a megbeszélésen szóba került a brit szociális rendszer is, és bár támogatja az emberek szabad mozgását, hiszen jó, hogy például a britek is mehetnek más európai országokba dolgozni, de figyelembe kell venni, hogy ez a szabad mozgás nyomást jelent a szociális rendszernek, ezért tárgyalni kell erről a kérdésről. Ugyan az februári EU-csúcsig már nincs sok idő, de ha jól, keményen dolgoznak, megállapodást érhetnek el – magyarázta.  Emlékeztetett: Nagy-Britanniában 2017-ben népszavazás lesz az EU-tagságról.
    David Cameron a szociális juttatások megreformálásával kapcsolatban beszélt arról a lehetőségről, hogy a külföldiek várjanak négy évig, mire hozzájuthatnak a szociális ellátásokhoz, de azt mondta, nyitott más megoldásokra is.
    A brit kormányfő arról is szólt, hogy megállapodásra van szükség Szíriában, és Európának szoros és erős külső határvédelem kell. Kiemelte továbbá a minszki megállapodások betartásának fontosságát is.
    David Cameron azt is elmondta, hogy Magyarország növekedést ért el az utóbbi időben, és alacsony a munkanélküliség, továbbá üdvözölte, hogy megbecsülik a brit befektetőket Magyarországon. Mindkét ország”lelkes” tagja a NATO-nak és az EU-nak – közölte. Mint mondta, jó tapasztalatokat szereztek az elmúlt években a magyar miniszterelnökkel folytatott együttműködésben, ami eredményes jövőt vetít előre, és más témákban is együttműködhetnek. Nem kell újabb tíz évet várni brit miniszterelnök budapesti látogatására – tette hozzá utalva arra, hogy legutóbb 2005-ben járt Magyarországon Nagy-Britannia kormányfője, Tony Blair.
    A brit miniszterelnököt az Orbán Viktorral folytatott megbeszélése után a Sándor-palotában fogadja Áder János köztársasági elnök.


MTI

hirdetés
Previous articleNémetországi molesztálás – Fico: Meg kell akadályozni, hogy Szlovákiában egységes muszlim közösség jöjjön létre
Next articleTavaly újabb gyártási rekordot döntött a Kia Szlovákiában