HAZA SZÍNES - ÉRDEKES C-vitaminnal az agyvérzés ellen!

C-vitaminnal az agyvérzés ellen!

1159
hirdetés

A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés egy agyvérzéses stroke esélyét, a vitaminhiány viszont kockázati tényezőt jelenthet.

citrom3

A vizsgálat során 65 olyan páciens adatait tanulmányozták, akik agyvérzésen estek át. A kontrolcsoportban 65 egészséges résztvevő volt. A tanulmány eredményeit az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia éves gyűlésén fogják bemutatni.

A vérzéses stroke akkor jön létre, amikor az agyi artéria megreped és vérzik. Ritkábban – az esetek 15 százalékában – fordul elő, mint az úgynevezett iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke, de veszélyesebb, mert gyakrabban végződik halállal.

A vizsgálat során megmérték a részvetők vérének C-vitamin-koncentrációját, hogy kiderítsék, milyen kapcsolat lehet az agyvérzés és a vitamin mennyisége között.

Összesen 41 százalékuk vérében átlagos, 45 százalékuknál alacsony volt a C-vitamin szintje, 14 százalékuknál pedig vitaminhiányt állapítottak meg. A stroke-on átesettek vérében általában kevés C-vitamint, az egészséges kontrolcsoportnál normális szintet mértek a kutatók.

Az eredmények alapján a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly mellett a C-vitamin hiányát is a súlyos betegség egyik tünetének kell tekinteni – magyarázta Stéphane Vannier, a kutatás vezetője, a rennes-i Pontchaillou Egyetemi Kórház munkatársa.

Hozzátette, hogy a C-vitamin valószínűleg segít a vérnyomás szabályozásában, valamint a csontokban, a bőrben és más szövetekben található kollagén nevű fehérje előállításában, ám ezt további kutatásoknak kell tisztázniuk – írja az MTI.

Ahhoz, hogy C-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe, nem kell messzire mennünk. Amint arról korábban írtunk, a pikáns fűszerekben is nagy mennyiségben található C-vitamin, ugyanakkor nem is hinnénk, de a babér is jelentős forrása a csodavitaminnak.

sokszinuvidek.hu

hirdetés