HAZA BELFÖLD Búcsút intett Mečiar HZDS-e

Búcsút intett Mečiar HZDS-e

843
hirdetés

43567 A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom Néppárt Zsolnán megtartott rendkívüli közgyűlésének küldöttei úgy döntöttek, hogy felszámolás nélkül megszüntetik a pártot, és Demokratikus Szlovákia Pártja (SDS) néven új pártot alapítanak. A hírt a rendkívüli ülés után tartott sajtótájékoztatón a pártot eddig irányító grémium vezetője, Sergej Kozlík jelentette be a sajtó képviselőinek.
Kozlík a felbomlás okául a párt merevségét jelölte meg. „Képtelen volt változtatni a vezetői struktúráján és a parlamenti választás után az önreflexióra. A párt elveszítette a dinamikáját és merevvé vált” – jelentette ki Kozlík.
Kozlík szerint a HZDS-ĽS kötelezettségei jelenleg sokkal nagyobbak, mint a kintlévőségei. „A kötelezettségei mintegy 200 ezer eurót tesznek ki, a kintlévőségei pedig durván 10 ezret. Ez az egyik oka a párt felszámolás nélküli megszüntetésének, mivel a párt vagyona és a kintlévőségei nem fedezik a kötelezettségeit” – fogalmazott Kozlík.
A rendkívüli ülésen a 200 küldöttből 165 volt jelen. Kozlík szerint a vita helyenként érzelmektől túlfűtött volt, de a párt helyzetének értékelésében végül felülkerekedett a megfontoltság és a nyugalom. „Az volt a többségi nézet, hogy a párt teljesítette a politikai céljait, amelynek érdekében 1991-ben létrejött, azaz megalakult az önálló Szlovákia” – mondta Kozlík.
A politikus szerint 1998 után a párt képtelen volt az önreflexióra, elsősorban a vezető tisztségeiben. „Az alapszabály gátolta az ez irányú jelentősebb elmozdulást, így jutottunk a mostani döntésre, hogy felszámolás nélkül megszüntetjük a pártot. Mivel azonban több tagunk is szeretné a politikai tevékenységet folytatni, megalapítottuk a Demokratikus Szlovákia Pártját” – fűzte hozzá Kozlík.
A HZDS alapító közgyűlését 1991. június 22-én tartották Besztercebányán. A küldöttek akkor úgy döntöttek, hogy a HZDS formálisan nem politikai párt, hanem mozgalom lesz. Az alapszabály és a párt programjának jóváhagyása után megválasztották Vladimír Mečiart a mozgalom elnökévé, az alelnökök pedig Milan Kňažko, Michal Kováč és Augustín Marián Húska lettek.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Volvo V60 D4 Summum: Egy újabb északi műremek
Next articleHalálra vert kétéves: megszólaltak a szomszédok