HAZA HÍR-MIX Böjte Csaba ferences rendi szerzetes avatja fel a 100 ima kápolnát Komáromban

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes avatja fel a 100 ima kápolnát Komáromban

1090
hirdetés

Ryšavý Boldizsár komáromi vállalkozó és városi képviselő meghívására, aki a református temető üzemeltetője is, március 16-án Komáromba látogat Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Előbb 16 órától a katolikus temető melletti parkban felavatja az egykori Aranyember-kápolnából létesülő 100 ima kápolnát, majd 18 órától előadást tart az Egressy Béni Városi Művelődési Központban. A helyi lakosok összetartozását jelképező szentély avatása a római katolikus, református, evangélikus, baptista, görögkatolikus és zsidó egyház képviselőinek részvételével valósul meg.

„ Komárom város anyagi támogatásából korábban sikerült felújítani a hajdani Aranyember-kápolnát. (A mutatós kis épület közelében temették el a 19. században élt komáromi gabonakereskedőt, Domonkos Jánost, akiről Jókai Mór Az arany ember című társadalmi regényében a hajóbiztos, Tímár Mihály alakját mintázta – a szerk. mj.) A rossz állapotban levő épület alatti telek egykor a pravoszláv temetőhöz tartozott, ám azzal sokáig senki sem törődött, hajléktalanok szálláshelyéül szolgált. Sajnos, a felújítása után ismeretlen tettesek a falait graffitikkel, például horogkereszttel firkálták össze, amelyeket már lefestettünk” – magyarázta Ryšavý Boldizsár.

Hozzátette: azután felkereste a helyi hat történelmi egyház képviselőit, s ismertette velük az elképzeléseit. Őket arra kérte, hogy arányosan adjanak neki 17-17 általuk kiválasztott imát, amelyeket tartós lapokon elhelyeznénk a kápolna belsejében, azt pedig 100 ima kápolnájává neveznék el. „Mivel oda már korábban bevezették a villanyáramot, szépen megvilágítható, s a bezárt ajtón átlátva, bárki olvasgathatja a lélektöltő, megnyugvást is jelentő imákat. Örvendetes, hogy valamennyien pozitívan viszonyultak a kezdeményezésemhez“ – tájékoztatta portálunkat az ötletgazda, aki szerint a korábbi Aranyember-kápolna elnevezésnek sem kell feledésbe merülnie.

Mint mondta: amikor egy szentendrei rendezvényen elbeszélgetett Böjte Csabával, megtetszett neki ez az ötlet. „A kérésemre vállalta, hogy személyesen avassa fel a helyi lakosok összetartozását jelképező kápolnát, amihez hasonló sehol sincs. A csütörtöki eseményen a római katolikus, református, evangélikus, baptista, görög-katolikus és zsidó egyház képviselőinek is lehetőséget adunk arra, hogy szólhassanak a jelenlevőkhöz. Az esemény fővédnöke Keszegh Béla, Komárom polgármestere lesz. Aki akar, aztkövetően beülhet az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nézőterére, ahol Csaba testvér a tőle megszokott, élvezetes stílusban tart majd egy tartalmas előadást. Aki akar, adakozhat is az általa alapított gyermekmentő szervezet javára“ – fogalmazott.

Azt is elárulta, hogy a jelenleg ott található egyetlen pad közelébe majd továbbiakat is elhelyeznek azért, hogy bárkinek üldögélni, szerelmespároknak romantikázni is lehessen a rendbehozott, szépen megvilágított parkban. Továbbá nagyszabású szabadtéri szentmisék, istentiszteletek megtartására is lehetőség nyílna. „E nyitórendezvény folytatásaként ezentúl mindegyik egyház tarthatna egy-egy évi nagyszabású szabadtéri misét, istentiszteletet a kápolnában. Azt mindig vagy a most teljesen ingyen kölcsönkapott „Egressyben“ vagy az általam működtetett moziban más-más egyház céljait szolgáló, pénzgyűjtéssel egybekötött műsor követne” – zárta tájékoztatását „Boldi városatya“.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articlePár csapat még jelentkezhet a közösségkovácsoló Komáromi Kvízre
Next articleDöntetlenezett Kassával a KFC