HAZA HÍR-MIX Bizonyítanunk kell hovatartozásunkat

Bizonyítanunk kell hovatartozásunkat

802
hirdetés

Az MKP megyei elnöke rendkívüli jelentőségűnek tartja az idei választásokat

horvat_arpadA 2013-as év politikai eseményei között a politológusok a legfontosabbnak mindenképpen a megyei választásokat tartják, ahol több meglepetés is született. A baloldali megyei elnökök közül többen is leszerepeltek, igaz Besztercebányán ezt a funkciót az elkövetkező négy évben ultraradikális személyiségként ellátó Kotleba került pozícióba. Nyitra megyében az elnöki funkciót továbbra is Milan Belica tölti be, ám a megyei önkormányzati képviselők soraiból lényegében kirekedtek a Most-Híd és az SDKÚ tagjai. Kivétel Jobbágy József, aki ennek a pártnak a színeiben végzi majd munkáját. Horváth Árpáddal, az MKP Nyitra megyei elnökével, Gúta polgármesterével értékeltük a múlt esztendőt.

Lehet párhuzamot vonni a megyei pártelnöki és a polgármesteri funkció között?
– Természetesen lehet, hiszen mindkettő szorosan kapcsolódik a régió életéhez. Gondoljunk csak bele, hogy már az év elején milyen hatalmas összefogásra volt szükség, amikor a március 15-én kitört hóvihar okozta fennakadásokat kellett orvosolni. Lényegében szinte az egész megye közlekedése lebénult, nem kis meglepetésre az ország legveszélyeztetettebb területe a Komáromi járás volt. A megyei közlekedési és útkarbantartási vállalat célgépei mellett a városi, mezőgazdasági vállalatok, vállalkozók és magánszemélyek összefogására volt szükség az egész megyében, hogy a legkisebb üzletekbe is idejében elérhessen az áru, s minden nehézség ellenére zavartalan legyen a betegszállítás. Mint megyei képviselő, folyamatosan tájékoztattam az illetékeseket a legszükségesebb intézkedésekről, mint polgármester, gondoskodnom kellett a hivatal dolgozóinak hathatós segítségével mintegy száz, a behavazott utakon rekedt gépjárművezető szállásáról. Gútán külön köszönet illeti a szövetkezet vezetőségét, amely nehézgépekkel járta az utcákat, de az sem titok, hogy Angyal Attila, akinek hadtörténeti múzeuma van, páncélozott harcjárműveivel sorra szabadította ki a kamionokat, személygépkocsikat. A helyzet komolyságát igazolja, hogy az országos válságstáb, Robert Kaliňák belügyminiszter irányításával, Nemesócsán végezte a munkáját. Alig hevertük ki a tavaszi tél megpróbáltatását, régiónkat is elérte a dunai árhullám. Jóleső érzéssel kell megállapítanom, hogy az egész megye bekapcsolódott az árvízvédelmi munkálatokba. Hatalmas teherautók szállították környékünkre a homokot, kaptunk zsákokat, jöttek katonák, önkéntesek. Mint polgármester, ismét átéreztem azt, hogy a gútaiak szeretik városukat és mindent megtesznek megvédéséért. A visszavonuló ár után jött a szúnyoginvázió és nem kis szerencsénkre a központi alapból sikerült megoldani a repülőgépes szúnyogirtást.

Azután jött a megyei választás előkészítése. Sokan abban bíztak, hogy az MKP és a Most-Híd közös jelölteket indít…

– Beigazolódott a járási konferenciák döntésének helyessége, amely a teljeslistás indulást hagyta jóvá. Mi, a Komáromi járásban jól szerepeltünk, az eredménnyel elégedettek lehetünk. Mondom ezt annak ellenére, hogy nem sikerült mind a nyolc megyei képviselői helyet megszereznünk. A szentpéteri polgármester, Jobbágy József ugyan a Híd jelöltje volt, de szerintem, ha a régió fejlődését kell támogatni, együttműködik frakciónkkal. Kellemetlen meglepetést jelentett viszont az Érsekújvári járás sikertelensége, ahonnan egyetlen magyar ajkú képviselő sem jutott a megyei közgyűlésbe. Ez magyarázható a kevés szavazóval is, de szerintem a sikertelenség okait másutt is keresni kell.

Idén több választás is lesz. Önök a megyei pártszervben miként készülnek fel arra, hogy a szavazók átérezzék voksuk fontosságát?
– Rátapintott a lényegre. Legfontosabb feladatunk az, hogy megértessük a régió magyarságával, hogy ezek a választások hosszú időre befolyásolhatják majd a felvidéki magyarság életét. Mindenképpen el kell érnünk, hogy az Európai Parlament soraiban továbbra is legyenek felvidéki magyar képviselők, akik a kisebbségi nyelvhasználattól kezdve a fejlesztési támogatásokig, az élet sokféle területén képviselnek majd bennünket. Ugyanilyen fontosnak tartom a köztársaságielnök-választást is. Tudom, matematikailag alig van esély arra, hogy magyar anyanyelvű köztársasági elnöke legyen Szlovákiának. Ennél jobb lehetőségünk viszont nem nagyon van arra, hogy megmutassuk, hány szlovákiai magyar meri felvállalni hovatartozását.

A Híd elnöke azt nyilatkozta, hogy csak akkor kívánja az MKP jelöltjét, Bárdos Gyulát támogatni, ha bekerül a második fordulóba.
– Nem véleményezem Híd elnökének szavait, de azok hűen tükrözik pártja „elkötelezettségét”. Ő azt állítja, hogy inkább Pavol Hrušovskýt támogatja, holott ezzel csak Robert Fico esélyeit növeli. Bárki kerül a második körbe – már ha lesz második forduló –, minden bizonnyal esélytelen lesz Ficóval szemben. Ha viszont minden magyar választópolgár elmegy szavazni, s a szlovák jelöltek között megosztódnak a választói szavazatok, akár megtörténhet a csoda is. Az év végén a települések életének meghatározó jelleggel bíró döntésére is sor kerül, hiszen az önkormányzati választásokon minden település maga dönt arról, hogy ki legyen a polgármester és kik üljenek a képviselői székekbe. Mindezt összevetve látható, hogy mindhárom választás ugyan más-más területen jelentős, de a felvidéki magyarság életében valamennyi rendkívüli fontossággal bír.

Ha már a helyhatósági választásoknál tartunk, a gútai önkormányzat kedvező mérleggel zárta a 2013-as évet.
– Köszönhető ez annak, hogy úgy igyekeztünk a kiadásokat lefaragni, hogy közben észszerű beruházásokat is megvalósíthassunk. Így sikerült többek között a városi közszolgáltatási vállalat elavult gépparkját modernizálni. Az első félév végén már nyilvánvalóvá vált, hogy a város óvodai kapacitása telítetté vált, sokféle megoldás felvetődött, de végül úgy hajtottuk végre az óvodabővítést, hogy azzal nem kellett jelentősen terhelni a város kasszáját. Ezt az irányvonalat szeretnénk folytatni idén is. Mindenképpen meg kell oldanunk a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola teljes ablakcseréjét, s terveink szerint a Templom téri adminisztrációs épület sátortetősre való átépítését is szeretnénk elvégezni. Hamarosan megkezdődik az Erdő utcai óvoda teljes felújítása, amit úgy szeretnénk elvégezni, hogy az ne akadályozza a legapróbbak nevelését. Az idei évben szükségessé válik az iskolakonyhák széleskörű felújítása is. Mint megyei képviselő, továbbra is sürgetem, hogy Gúta újabb körforgalommal gazdagodjon, ez természetesen a megyei költségvetés függvénye, viszont elárulhatom, hogy idén minden esélyünk megvan a Vág-híd felújítására. Ez a múlt század hatvanas éveinek elején épült és ez volt Szlovákia első feszített vasbetonból épült hídszerkezete, túlélt több árvizet, ideje hát megújulnia. Nem titkolt célunk az is, hogy az ipartelep beruházókra váró területei is beépüljenek, legyenek új munkahelyek és Gúta minden lakosa érezze át azt, hogy a városvezetés mindent elkövet annak érdekében, hogy az itt lakók, a munkavállalók és munkaadók jól érezzék magukat a városban.
-zy-

DUNATÁJ HETILAP

FOTÓ: mkp.sk

hirdetés
Previous articleRehabilitálhatják a leváltott nagyszombati érseket
Next articleSandra Bullock lett milliók kedvence