HAZA HÍR-MIX Beszélgetés dr. Máriási Lászlóval

Beszélgetés dr. Máriási Lászlóval

12334
hirdetés

Amikor az ember balesetet szenved – általában a legváratlanabb pillanatban – és az eredmény mondjuk egy orvosi szempontból bonyolult, laikus szemmel kiábrándítóan „ronda“ végtagtörés, akkor bizony nem mindegy, hogy melyik baleseti sebész veszi kezelésbe, ki végzi el a létfontosságú műtéti beavatkozást, amely már a legelején meghatározhatja a trauma végkimenetelét.

Bizonyos szakmáknál, ahol a végtagok épsége és normális működése alapfeltétel, akár egy egész életet, sorsot is befolyásolhat a sebészi beavatkozás. Nem mindegy tehát, hogy a műtétet végző traumatológus milyen szakmai szinten képes elvégezni a munkát, mennyire naprakész és tájékozott az adott szakterületen és, hogy rendelkezésére állnak-e a legkorszerűbb és legminőségibb eszközök, műszerek és műtéti feltételek.

Megnyugtató tudni, hogy Gútán mindez adott. Mégpedig a MEDCHIR egynapos sebészeti klinika alapítóinak és működtetőinek köszönhetően.

Az előző interjú kapcsán Viola Miklós általános sebészt faggattam, ezúttal a klinika másik alapító orvosával, a széles környék legjobbnak mondott baleseti sebészével, traumatológusával, Máriási Lászlóval beszélgettem.

A gútai sebészeti klinikán végzett műtétek száma a tavalyi évben elérte a hihetetlen 1800-as számot. Változnak a szakmai követelmények az ilyen nagyszámú sebészeti beavatkozás esetén?

– Igen, a különböző szakterületeken végzett sebészeti beavatkozásokat már muszáj elkülöníteni és számos műtétet abszolút steril környezetben kell elvégezni, amit egy műtő esetén nagyon nehéz kivitelezni. Nagyon örülök annak, hogy tavaly sikerült befejeznünk és a legmodernebb eszközparkkal felszerelnünk a második műtőnket is, így az említett feltétel immár adott és az állandó műszaki fejlesztésnek köszönhetően egyre bővül a beavatkozási skála úgy az általános sebészet, mit a baleseti, ortopédiai beavatkozások területén. Az új szárnyban a műtő és a szobák elrendezését is igyekeztünk úgy megtervezni, hogy minden szempontból megfeleljen a szupersteril környezet követelményeinek. Az új szárnyban létesült műtő kiválóan vizsgázott, hiszen már a tavalyi évben mintegy 800 baleseti sebészeti és ortopédiai műtétet végeztünk el benne.

A műszaki feltételek is bizonyára nagyon fontosak az orvoslás területén, de ha lehet még annál is fontosabb az orvosi gárda személyi minősége, az orvosok szakmai nívója, hozzáértése, naprakészsége.

Ez így igaz. Az egyik kollégám Csehországban tanult és dolgozott sok éven keresztül, a másik kolléga Budapesten dolgozik a mi klinikánkon kívül, a harmadik pedig Szlovákia számos helyén dolgozott már sok ezer beavatkozást elvégezve, vagyis elmondható, hogy sikerült egy nagyon ütőképes négyfős csapatot összeállítanunk, amely képes egymásnak átadni a tudást, tapasztalatokat és egymást egy magasabb szintre segíteni kiaknázva az egyes országokban tapasztaltakat. Figyelve az angolszász irodalmat is megpróbáljuk ötvözni a megszerzett tudást és továbbfejleszteni a külhonban és itthon tapasztalt legkorszerűbb és legjobbnak tartott gyógyászati módszereket.

Tudomásom szerint nemcsak a környékről, a Komáromi járásból, de sokkal szélesebb régióból is vannak pácienseik. Minek köszönhető ez a nagy érdeklődés? A reklám teszi, vagy valami más van a dolog mögött?

A mai világban fontos a reklám is, az üzenetünket valahogy el kell juttatnunk a nagyközönséghez, aminek a legkézenfekvőbb módja a hirdetés, a nyomtatott és elektronikus sajtó, a bel- és kültéri reklám, a szórólap, de ennél sokkal fontosabb a személyes tapasztalat. Az a beteg, aki elégedetten távozik tőlünk és a műtéti beavatkozás után gyors és problémamentes a lábadozása, és az eredmény is jó, az bizony nem rejti véka alá a véleményét. Szívesen megosztja a tapasztalatait a környezetével, így mások is bátran jönnek hozzánk az adott régióból, legyen az közel vagy távolabb, szlovák vagy magyar vidék. Nem hiába mondják azt, hogy jobb egyszer látni, mint százszor hallani. Megtapasztalni pedig a legeslegjobb.

Ilyesmire nem szívesen gondol az ember, főleg miután felfekszik a műtőasztalra. De amint mondani szokás, az ördög nem alszik. Mi van akkor, ha esetleg valami elromlik, valamelyik fontos műszer a legrosszabbkor mondja fel a szolgálatot, netán épp egy műtét közben? Mit tud ilyenkor tenni az orvos?

– Szerencsére nálunk ettől sem kell tartani, erre is gondoltunk. Minden fontos műszert azonnal ki tudunk váltani egy ugyan olyannal, akár ha valami épp a műtét közben romlik el. A másik fontos dolog az – és erre vagyok talán a legbüszkébb -, hogy olyan sebészeti klinikát sikerült létrehoznunk és tudunk működtetni, amely műszaki vonatkozásban egyáltalán nem szűkölködik. Megengedhetjük magunknak, hogy a lehető legkorszerűbb és legjobb műszer- és eszközparkkal dolgozzunk. Ez nemcsak nekünk nagy öröm és szakmai elégtétel, de elsősorban a betegeknek nyújthat egyfajta pluszbiztonságot.

Valóban kivételes dolognak számít az a mai áldatlan egészségügyi helyzetben, hogy van olyan hely, ahol a legmodernebb technikával felszerelt műtőkben a legjobb orvosok dolgoznak, ráadásul nem külföldön, nem a fővárosban, nem a megyeszékhelyen, hanem egy kis csallóközi városkában, Gútán.

 

Králik Róbert

-pr-

hirdetés
Previous articleTíz évvel ezelőtt kezdődtek a komáromi városi cégek furcsa gazdálkodási manőverei
Next articleMazda CX-5 2.0 G160 AWD Attraction: Amikor az ablaktörlő is szabályozza az összkerékhajtást…